Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Путин цели да завземе цялото Черноморие и да прекъсне достъпа на Украйна до море

България страда от липса на лидери, смята международният анализатор Илия Лазаров

11.05.2022 | 21:29 Редактор: Здравко Черкезов

Целта на Путин е да завземе цялото Черноморие, да прекъсне достъпа на Украйна до море и да се присъедини с Приднестровието. Това посочи международният анализатор Илия Лазаров в предаването "Денят ON AIR".

"Голямата изненада бе неспособността на бързо превземане и това се дължи на човешкия фактор. Използва войници предимно от провинцията вместо от градовете. Знаете, революция се прави от големите градове, провинцията по-трудно би им направила бунтове", коментира Лазаров.

По думите му дългата война е вредна и за двете страни, като в момента, от една страна, Русия стратегически унищожава цялата инфраструктура на Украйна, но от друга страна - затъва икономически. 

"9 май беше много интересна дата, но никога не трябва да се забравя, че Украйна е също толкова жертви във Втората световна война като част от Съветския съюз. Беларус и Украйна заедно са дали много повече жертви от руснаците, ако трябва да бъдем точни. Това са корави народи и взаимното им изтребление е лошо", изтъкна международният анализатор в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Лазаров трябва да се търси "адекватен посредник" за мирно споразумение между двете воюващи страни. "Кулеба се опита да вкара в играта Китай - да бъде гарант. Не се случи, тъй като Китай е най-печеливш от този конфликт. Той седи, наблюдава и каквото и да се случи - Китай печели", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова.

Международният анализатор в студиото коментира вътрешнополитичексата обстановка в страната, като по думите му България страда от липса на лидери.

"За съжаление, се делим на фили и фоби, на про-чужди и това е голямата грешка на България. Имате руска партия в лицето на "Възраждане", имате други представители на различни други интереси... А българофилският интерес къде е? В сегашната коалиция виждате как са орел, рак и щука - едните смятат, че Русия ни е приятел, а другите - враг. Самата Русия ни квалифицира като враг", обясни Лазаров.

Той изрази съжаление, че лидер като Петър Стоянов не участва в политическия живот: "Грехота е да не го ползваме, особено във външнополитически план".

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК