9 май: Бой с дръжки на знамена пред Паметника на Съветската армия

Сблъскаха се активисти за премахването му и граждани, дошли за Деня на победата

09.05.2022 | 13:30 Редактор: Здравко Черкезов

Навръх 9 май – сблъсъци пред Паметника на Съветската армия в столицата между активисти за премахването му и граждани, дошли за Деня на победата, който се чества в Москва. Самият спорен монумент пък осъмна боядисан в цветовете на украинското знаме. 

По информация на полицията, през нощта паметникът е бил полят със синьо-жълта боя от дрон, като извършителите се издирват. По-късно през деня демонстранти успяха да боядисат златните букви на паметника с червена боя.

Веднага след като шествието "Безсмъртен полк" пристигна пред Паметника на Съветската армия в София, напрежението ескалира. Група млади мъже, които попречиха на участниците в шествието да стигнат до монумента, бяха избутани от полицията. 

"Група агресивни хора, веещи чужди знамена, руско знаме, със забранени от закона символи - сърп и чук, нападнаха група мирни български граждани. Това се случва и полицията е на тяхна страна", оплака се Георги Драганов.

Така хората с "Георгиевски ленти" стигнаха до паметника. 

"Неонацисти, българските неонацисти може да ги видите в лице. Имат си и татуировки, и символи, и лице", посочи рокерът Светослав Николов от "Нощни вълци". 

По време на напрежението дръжките на знамената и на двете групи се превърнаха в оръжие. Част от тях бяха чупени дори в главите на протестиращите.

Малко след сблъсъците, пред паметника дойде и руският посланик Елеонора Митрофанова. Провокациите обаче продължиха дори и по време на минутата мълчание.  

"Опитите да се отмени подвига на Съветската армия, героичната борба на съветския народ за свободата на своята страна и на цяла Европа са обречени на провал. Днес наблюдаваме безпрецедентна кампания по пренаписване на историята", заяви Митрофанова.

Напрежение имаше и в Бургас. Фотограф, който отразява протеста на украинците в морския град, показа  неприличен жест към участниците в похода и блъсна знамето на една от участничките в шествието. Наложи се полицията да го издърпа в страни. 

"Това са два портрета, един на моя прадядо руснак, друг на дядото на моя мъж - българин Атанас Чанков, и аз показвам уважението какво са направили нашите предци", сподели украинката Наталия Александрова.

Походът на "Безсмъртния полк" премина през централните улици на Бургас и стигна до паметника на Альоша, охраняван от кордон от полицаи.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК