Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветанов: Отсъствието на лидерство подкопава националната ни сигурност

Според лидера на "Републиканци за България" е тревожно, че правителството няма управленска програма

19.04.2022 | 20:30 Редактор: Теодора Патронова

"Днес имаше една протоколна среща между Петков и Кулеба. На втори план не се вижда нищо от това, което очаква демократичната общност за подкрепа на Украйна с въоръжение, което трябва да предостави България, за да може действително Украйна да се отбранява и да защитава интересите на ЕС. Не очаквам да има стабилност при решението в българския парламент в тази посока, защото знаем, че във формата на парламентарното мнозинство има една партия като БСП, която категорично няма да подкрепи такова решение", заяви лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в "Денят ON AIR". 

Според него това е упражнение, което да покаже, че въпреки най-голямото желание, което има "Продължаваме промяната", партията не може да реализира това си намерение заради решението на парламента.

По думите му това, че не изпращаме въоръжение за Украйна, е тревожен знак, защото с влизането на България в ЕС и НАТО сме поели ангажимент. Лидерът на "Републиканци за България" подчерта, че защитата на Украйна е и защита на нашата териториална цялост и тази на НАТО.

"България, за голямо съжаление, през годините има един огромен дефицит за оперативната съвместимост със силите на НАТО. Не очаквам промяна и в сегашното правителство като поведение, което го наблюдавахме и предишното правителство, когато имаше тревожни сигнали за това, което се случваше в Черно море и това голямо присъствие на въоръжение от страна на Руската федерация в Черноморския регион", изтъкна Цветанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него има риск за националната ни сигурност от войната, защото в момента сме в политическа криза.

"Ние имаме нестабилност в управленските решения. Отсъствието на лидерство подкопава като цяло националната сигурност. Вече влизаме в една много тежка инфлационна спирала. Което означава, че ние влизаме в много тежка политическа криза, която ще рефлектира върху националната сигурност и устоите на всички институции", смята лидерът на "Републиканци за България".

Цветанов обърна внимание, че е тревожно, че няма управленска програма, за да може правителството да очертае стратегическите цели и да могат да се отчетат резултати. 

"Никога през тези 30 години преход не е имало идеално партниране между прокуратурата и изпълнителната власт, но винаги се е намирала някаква пресечна точка, за да може да се противодейства. В момента при това противопоставяне аз не мога да си представя как ще работят институциите при тази лична борба. Подобна фиксация върху личността на главния прокурор е в ущърб на националната сигурност, а трябва да се търси институционален подход. Когато говорим за съдебна реформа, не можем да кажем, че съдебната реформа минава само със закриване на спецправосъдието, а трябва да има цялостна пътна карта за промените, които трябва да бъдат направени", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК