Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хампарцумян: Светът влиза в рецесия, понижението на цените може да отнеме години

"Никой не иска да зависи толкова много от Китай", заяви той

05.05.2022 | 20:28 Редактор: Искра Ангелова

Енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май месец.

"Най-вероятно ще се опитат с временни мерки да си купят време или да осигурят подкрепа, с цел оцеляване на най-засегнатите компании. Премахването на акциза на газа временно ще свърши работа, но това не е устойчив модел. Вярно, ние не сме големи потребители на газ, ще се намерят новите вериги за доставка и на суров петрол, и на газ", каза председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR".

Според него рафинерията ще си пренастрои процесите така, че да работят с по-лек петрол.

"Това може би ще бъде свързано с поскъпване на горива и енергията. Бизнесът е разнообразен. В момента за някои конюнктурата работи в тяхна полза, за други тя ги вкарва в кризисно състояние. Понижението на цените може да отнеме години. Имаме война, жестока агресия на много близо, имаме нарушаване на традиционните доставки на енергия, които отдавна трябваше да сме диверсифицирали", допълни Хампарцумян в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него има всички признаци, че светът влиза в рецесия.

"Ще удари по различен начин различните държави и различните бизнеси, но ни чакат по-сложни и по-трудни времена. Трябва да станем конкурентни, защото веригите за производство и за доставка и без Ковид-19, и без война бяха тръгнали да се скъсяват. Никой не иска да зависи толкова много от Китай", поясни председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

И бе категоричен, че старият свят няма да се върне.

"Бизнесът иска от нашите нещастни 10% корпоративен данък подкрепа, за да се справят с кризата. Добре, тази подкрепа 7-8 месеца, а после какво ще правят? А ако не паднат цените на енергията? Мораториум на цената на газа е временно вредно решение, но ако това е единственото, което се сещат да направят, да го направят. Държавата няма пари, тя е един преразпределител", изтъкна Левон Хампарцумян.

Попитан какво ще се промени при кредитирането, той отговори: "По-труден ще стане достъпът до кредити. Дори Ковид-19 повлия по-малко негативно, отколкото очаквахме."

Гледайте целия разговор във видеото.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК