Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Андрей Марков: С какво ще лекуваме пациентите, ако всичко отиде за заплати?

"Милиардите, които харчим за здравеопазване, трябва да бъдат публични средства", каза той

19.04.2022 | 20:43 Редактор: Искра Ангелова

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация "Подкрепа" и Националната браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора.

Това е поредната заявка за реформа в здравеопазването - как ще се отрази на системата?

"Много трудно вървят преговорите. Много са неизвестните, препятствията пред поспиването на такъв анекс. Много са неточностите, които са подадени до настоящия момент. Имаме неправилно поставени въпроси и съответно неправилно подготвени отговори за решаване на проблема. Абсурдно е да търсим в Национален рамков договор правила за формиране на работна заплата на организациите, които продават здравни услуги на НЗОК", каза зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в световната практика не съществува подобна технология.

"Знаем, че политиците се нуждаят от успокояване на общественото мнение или работещите в системата, но със същата тази техника, която прилагат, поставят в много тежка ситуация пациентите. В момента проблемът не са работещите в системата, големият проблем продължава да са пациентите и високата смъртност в страната", допълни Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има тежко противоречие между увеличението на клиничните пътеки и очакванията да се подобри здравеопазването.

"Забравихме къде остава здравето. Знаем, че идеята на българското правителство е да изкорени докрай корупцията и тежките корупционни практики. Но едно подобно решение не само няма да доведе до решаване на този въпрос, но и ще го задълбочи, защото няма да останат средства за лечение на пациентите. С какво ще бъдат лекувани, ако увеличението го изразходваме изцяло за увеличение на заплатите, а не покрием разходите за електроенергия, разходи за храна пациенти и медикаменти", попита той.

И бе категоричен, че ще се влоши лечението и ще се върнем към корупционните практики - носене на лекарства по джобовете, консумативи, закупени на черно, храна в бурканчета.

"Пациентите ще търсят начин да бъдат лекувани, те имат нужда от това. Дисбалансът в клиничните пътеки е станал като хипотеза, поощрявана от работещи в системата, с цел да получат повече средства. В ЕС за приоритетни разходи държавата определя онези разходи, които решават проблемите на най-значимите за населението заболявания и най-смъртоносните", поясни зам.-председателят на Българската болнична асоциация.

Той подчерта, че трябва да се вземат мерки, които да гарантират оцеляването на нацията ни.

"Ако България продължава да заделя най-малко пари за здраве, няма защо да се учудваме, че имаме най-висока смъртност в ЕС. Ние си плащаме с много висока цена. Милиардите, които харчим за здравеопазване, трябва да бъдат публични средства, ако искаме да имаме солидарност. Няма нужда с политически решения да се закриват болници", добави Андрей Марков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК