Радев: Настъпил е "златният час" за спасението на българското здравеопазване

Държавният глава подчерта, че здравната система е натоварена с немалко проблеми

07.04.2022 | 17:02 Редактор: Ваня Кузманова
Радев: Настъпил е

"Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани", заяви президентът Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването и мениджъри на болници в Световния ден на здравето – 7 април, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че здравната система в България е натоварена с немалко проблеми и именно медицинските специалисти носят голямата отговорност да върнат доверието на хората, а човекът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза. 

По думите на президента, е настъпил "златният час" за спасението на българското здравеопазване чрез целенасочени политики за инвестиции в хората – както за грижите за пациентите, така и за условията на труд и заплащане на здравните ни специалисти.

На срещата бяха обсъдени част от проблемите в системата на здравеопазването – недостатъчно финансиране, организационни трудности, пречки пред професионалното развитие, огромни неравенства в доходите. 

"Проблемите са много, за тях трябва да се води дебат в обществото и да бъдат поставени на най-високо ниво, за да може медицинското съсловие да се обедини и да излезе с ясно предложение за рационален модел на българското здравеопазване, в центъра на което наистина да бъде човекът", посочи Румен Радев.

Президентът открои ниското заплащане, лошите условията на труд на много места, неравенствата в разпределението на финансовия ресурс в системата на здравеопазването, както и проблемите пред професионалното развитие, сред основните причини за дефицита на кадри в почти всички специалности. 

Затова, според държавния глава, са необходими целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновление на лекарския състав. 

"След кризата с Ковид-19 трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация за високоблагородната обществена дейност, която изпълняват", подчерта Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК