Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш социален министър: Спешно ни трябва антиинфлационен план

Намаляване на ДДС за някои хранителни стоки противоречива мярка, смята Христина Христова

07.04.2022 | 20:20 Редактор: Тодор Петров

Правителството имаше заявки за пенсионна реформа, очаквахме тя да стартира от 1 юли. Очевидно не се е стигнало до консенсус, защото не се говори за пенсионна реформа, а става обичайното индексиране на пенсиите по швейцарското правило - с 6,1%. Пак може да има недоразумения с Ковид добавките и великденските. 

Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Христина Христова и добави, че е възможно процентът за индексиране да не покрие Ковид добавката при малките пенсии.

"Притеснявам се за инфлационния натиск върху семействата с ниски доходи. Време е в спешен порядък да се прави антиинфлационен план програма. Трябва да се подпомогнат хората с ниски доходи. Да се определи какво е енергийна бедност и с колко ще се увеличи помощта за отоплителния сезон", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Над 36% от хората са в риск от бедност, не могат да поддържат жилището си топло, алармира Христова. И изтъкна, че инфлацията предварително изяжда обезщетението за майчинството за втората година и повишената минимална работна заплата.

Бившият социален министър посочи, че трябва да бъде подкрепена и индустрията, тъй като бизнесът е много затруднен с цените на тока и газта. Трябва да се вземат социалните и икономическите параметри на минималната работна заплата, отбеляза Христова.

По думите ѝ компенсациите за тока не стигат заради големите пикове на цените. Не трябва да се преустановява диалогът с работодателите. Прогнозите са инфлацията да се увеличава до края на годината. Потреблението на стоки от първа необходимост може би ще намалее, каза още тя.

"В цяла Европа инфлацията бележи 30-40-годишен връх. Говори се за намаляване на ДДС за някои хранителни стоки. Това е противоречива мярка - няма гаранция, че ще се намали цената като се намали ДДС-то", смята Христова.

Тя определи като много добра новина одобрението на Плана за възстановяване и 12-те млрд. лв., които ще получим от ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК