България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Компенсациите разгарят инфлацията, 4,50 лв. за литър бензин през лятото

Проф. Красимир Петров прогнозира 25-30% инфлация за стоките от първа необходимост

07.04.2022 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

Икономистът проф. Красимир Петров прогнозира, че годишната инфлация ще бъде около 30%. Правителството пък подготвя нови антикризисни мерки.

"Между 20 и 30% е моята прогноза, около 25-30% е за стоките от първа необходимост. Ключовата величина е цената на тока за потребителите. Видяхме какво стана с тока за бизнеса, с газта. Наблюдаваме нефта, който ще продължава да се покачва до 110-120 долара. Проблемът, който ще доразвихри инфлация е, че Шанхай е под пълен локдаун, което означава, че ще има проблем с корабите и доставките", обясни проф. Петров в "България сутрин".

"Ноември месец широките пари в България са били 122,3 млрд. лв. Сега са 127 млрд. лв. Ние сме напечатали и пуснали в обращение 5 млрд. лв. за 3 месеца. Това са пари, които хранят икономиката", каза още той. 

И отбеляза, че думата "компенсация" всеки българин трябва да си я превежда като инфлация. Компенсацията от правителството означавала, че похарчва пари, които няма и които идват на кредит. 

"Те са без покритие, а всяко харчене на дефицит е свързано с инфлация. Сега правителството прави всичко възможно, за да подклажда допълнително инфлацията, която се разгаря. В момента решаването на един проблем прави стария проблем два пъти по-сложен. Чрез тези компенсации правителството ускорява тежката и болезнена инфлация", каза още проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

Според икономиста решението е затягане на коланите на всички нива. По думите му, държавата трябва да затегна харчовете, а БНБ трябва да наложи ограничение на търговските банки по отношение на кредитирането

"Стигнахме дотук, защото вземахме макроикономически мерки на фискално и кредитно ниво. Сега си сърбаме попарата от последните 2 години. Това, което се случва сега, няма нищо с Путин. Твърде бързо се разрастват парите в обращение", подчерта проф. Петров.

Прогнозата за му за 4,5 лв. за литър бензин през летния сезон стъпва на прогнозната цена на нефта. Не е изключено цената на горивото да скочи до 5 лева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК