Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Алибегов: Правим бизнес въпреки държавата, затварят вратата на компенсациите

"Българският бизнес се бори с една гигантска администрация", посочи председателят на БАЗ

30.03.2022 | 21:05 Редактор: Жаклина Иванова

Извънредната епидемична обстановка пада от 1 април. Казваме "чао" на маските, "зелените сертификати" и Ковид ограниченията. Какви ще бъдат последствията за бизнеса от това?

Отпада извънредната епидемична обстановка, обаче никой не излезе да каже дали означава това, че пандемията е свършила, че сме се преборили с коронавируса. В същия момент се приема нов Закон за здравето, в който се казва, че министърът на здравеопазването и местните РЗИ-та отново, ако има избухване на епидемия, може да въведат ограничителни здравни мерки. Това каза председателят на БАЗ Ричард Алибегов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му липсата на израза "извънредна епидемична обстановка" затваря вратата на закона за компенсации към ограничените бизнеси или служителите в тях.

"От идването на служебното правителство наблюдаваме всячески опити да се спрат компенсациите към бизнеса и служителите. Сега успяха най-накрая. Ако се случи нещо, няма да има "основание" да бъдат обезщетени бизнеси и служители", изтъкна събеседникът. И добави, че единственото, което ги спасява в момента, е ДДС-то, което е било постигнато от предишния кабинет.

Председателят на БАЗ заяви пред Bulgaria ON AIR, че в момента от бранша плащат 3 пъти по-скъп ток, дори след компенсациите.

"Работодателските организации настояват от много отдавна свръхпечалбите на "Козлодуй" да се върнат на бизнеса обратно. Сметките са по 3, като прибавим и инфлацията, горивата... Всеки ден се вдигат доставните цени към нас. В момента се опитваме да правим бизнес въпреки държавата", посочи Алибегов.

Той добави, че в заведенията няма как да бъдат увеличени цените, защото на потребителите инфлацията им изяжда дори повишението на работните заплати.

Според него се търсят редица нарушения, за да бъдат възпрепятствани помощите за бизнеса.

"Българският бизнес се бори с една гигантска администрация. Вместо да си вършим работата и да сме спокойни, ние ще ходим по дела. Трябваше да се случи това, което стана в Европа - прие се, че след отпадане на "зелените сертификати" се запазват компенсациите за бизнесите до края на годината", обясни Алибегов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК