Отпадането на маските скара депутатите. "Възраждане": Медицински фашизъм

Извънредната епидемична обстановка се отменя от 1 април

29.03.2022 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

От 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев. Извънредната епидемична обстановка се отменя от 1 април. Затова депутатите разгледаха промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър и регионалните здравни инспекции да налага мерки при влошаване на Ковид обстановката. 

Промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който Народното събрание ги гласува на второ четене.

Темата за отпадането на голяма част от Ковид мерките предизвика бурни дебати между депутатите. Според ГЕРБ предложеният законопроект за промени в Закона за здравето е неясен.

"Предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването", каза проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ/СДС.

Председателят на здравната комисия отхвърли обвиненията на опозицията и заяви, че именно тези законови промени ще дадат възможност да не се затваря държавата.

"Ще се дадат възможности на Министерството здравеопазване и на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда. Няма да има ограничаване за достъпа да заведения, както беше със "зеления сертификат", коментира доц. Антон Тонев.

Очаквано, от "Възраждане" също се обявиха срещу предложените промени и предизвикаха допълнителна дискусия.

"Какво могат да включват тези мерки, защото така, както са посочени, се създава усещане, че утре наистина може да ни затворите по къщите, не е изключено. Това, което предлагате, е просто медицински фашизъм", отсече Елена Гунчева.

От Министерството на здравеопазването все пак подкрепиха предложенията на управляващите.

Промените в Закона за здравето предвиждат Ковид добавките на медиците да се изплащат до актуализацията на бюджета през юни. А хората остават разделени.

"Трябва да останат маските. Епидемията си я има и ще продължава да си я има. И сертификатът трябва да остане, защото в България не се ваксинират хората", сподели Хана Харалампиева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК