Здравната комисия реши за маските и парите за медиците след 1 април

От ГЕРБ ще внесат своите предложения между първо и второ четене

29.03.2022 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Депутатите решиха кои мерки ще се запазят след отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април. С 9 гласа "за", един "против" и 7 "въздържал се" депутатите от здравната комисия приеха на първо четене промените в Закона за здравето. 

По предложение на председателя на комисията - доц. Антон Тонев, от 1 април маските ще се носят само след решение на местно ниво от Регионалните здравни инспекции или след заповед на министъра на здравеопазването. Промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който Народното събрание ги гласува на второ четене.

Друго предложение на доц. Тонев е парите за медиците да бъдат запазени 3 месеца след изтичането на извънредната обстановка до актуализацията на бюджета. Очаква се законопроектът да бъде гласуван в парламента в началото на април, но ще влезе в сила със задна дата. През това време маските ще бъдат препоръчителни.

Преди дни управляващите дадоха разнопосочни сигнали кои от тях ще останат и кои ще отпаднат.

"Не дават отговор какво се случва с парите на медиците на първа линия и осигурените допълнително средства. Предложените промени връзват ръцете на министър на здравеопазването да реагира адекватно, когато имаме някаква заразна болест, която е различна от Ковид-19. Бих се доверил на експертите, които казват, че маските трябва да останат", коментира днес бившият здравен министър Костадин Ангелов.

От "Възраждане" се обявиха срещу промените, които според тях ограничават правата на хората. От ГЕРБ гласуваха с "въздържал се", тъй като в законопроекта имало много неясноти. Те ще внесат своите предложения между първо и второ четене.

"Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазване и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда. С този законопроект се урежда да имаме законово основание да изплащаме парите на медиците още 3 месеца", обясни Тонев.

На първо четене здравната комисия също бежанците със статут на временна закрила да имат същите здравни права като здравноосигурените лица у нас. По думите на доц. Тонев това няма да натовари сериозно здравната ни система.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК