Хвърляме маските: Всички ограничителни мерки отпадат от 1 април

Сербезова: Време е да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме 

30.03.2022 | 14:49 Редактор: Тодор Петров

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя. Считано от 1 април в България отпада:

носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция, ограничението в броя на лицата, които могат едновременно да посещават обекти на закрито, ограничението при присъствено обучение в университетите, забрана за свиждания в болниците, в домовете за социалните услуги и изискването на работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от персонала.

Това обяви на брифинг здравният министър Асена Сербезова. На него присъства и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха. Много хора загубиха битката с Ковид, връщането към нормалността е относително. Много хора имат постковид симптоми в продължение на месец. Около 100 милиона души загубиха работата си по време на пандемия. Отрази се и върху образователната система", коментира Сербезова.

НЗОК ще продължава да заплаща извънредни средства на лекари и зъболекари за работа в неблагоприятни условия. Продължава действието на решенията на ТЕЛК и НЕЛК за трайно намалена неработоспособност във връзка с Ковид-19

"Прибързано е да кажем, че пандемията е свършила. Но България е сред четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и при хора в рискови възрастни и такива със съпътстващи заболявания", заяви доц. Кунчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК