Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Войната и хибридната атака за мините пречат на летния туристически сезон

"Трябва да обявим, че България е сигурна дестинация", изтъкна депутатът Илин Димитров

31.03.2022 | 20:20 Редактор: Теодора Патронова

Висок ли е градусът на напрежение в коалицията?

"Не виждам да има някакво голямо напрежение в коалицията. Има позиция на министър-председателя, който казва, че няма да изпращаме стоки с двойна употреба. Коалицията е добре в парламента. Работим добре заедно. Защитаваме тезите си, така че при нас не се усеща напрежение", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Илин Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е хубаво, че има две кандидатури за управител на БНБ, защото изборът с един кандидат не е справедлив. 

"Имаме две лица, които имат биографии и защитават тезите си. В момента тече процедурата. Накрая дано да бъде избран най-добрият. Нека да видим какво ще стане на изслушването. Интересът е огромен. Това са естествени процеси. Всеки има кандидат и всеки държи на него. Когато има една по-голяма цел, по-далечна във времето, съвсем нормално е да се гледа към нея. Ние имаме едно коалиционно споразумение, където са написани максимално далечните цели, до които искаме да стигнем. Ние се придържаме плътно към тях. Там е написано нулева корупция и прозрачност в изборите", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

"Записванията за летния туристически сезон в момента или са спрели, или текат анулации. Редица туроператори анонсираха по-късни чартърни програми, някои дори отказаха чартърни програми. Много са факторите. Единият, разбира се, е войната. Другият, е тази хибридна атака за мините, защото ние не знаем какво е намерено", обясни депутатът.

Той изтъкна, че нашето море и брегове са сигурни, а твърденията за мини са неоснователни.

"Няма как някой да дойде да почива във военна зона. От това печелят държавите около нас. В случая Турция, която ще си напълни курортите извън Черно море. Трябва да обявим, че България е сигурна дестинация. Това трябва да стигне до нашите партньори в чужбина. България няма проблем с бежанците. Никой не го усети. Защо не го усети? Защото има организация", заяви Димитров.

"Имаме влезли около 130 хиляди бежанци в България, от които са останали 55-60 хиляди. Те в момента са настанени в хотели. По всички бежански центрове им казват, че те имат тримесечен срок, в който ще бъдат настанени. Съветът ми към всички колеги в Министерството на туризма е да се намери алтернативен вариант, в който тези бежанци да бъдат изведени от комплексите", каза Димитров.

Депутатът обърна внимание, че заради бежанците летният сезон е започнал по-рано. И добави, че вариантите с изнесени центрове и квартири за бежанците от Украйна са добри.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК