Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красимир Янков: Предстоят социални бунтове, положението е непоносимо

В МВР задължително трябва да се направи проверка за длъжностно престъпление, заяви лидерът на БПЛ

24.03.2022 | 20:59 Редактор: Елеонора Танева

Правителството на Кирил Петков отчете 100 дни управление. Кризите, с които трябва да се справя, се увеличават лавинообразно - увеличение на цените на стоки от първа необходимост, на горивата, междуинституционални кризи.

"Предстоят социални бунтове, положението е непоносимо. Някакви спестявания спасяват положението. Но като цяло обедняването генерира напрежение, ако няма адекватни мерки. А за тези 100 дни обедняването на българина е най-големият проблем", коментира председателят на ПП "Българска прогресивна линия" Красимир Янков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че ситуацията в страната е извънредна и трябват адекватни мерки. Сред тях - реорганизация в Комисията за защита на потребителя.  

"Ние сме разглеждали вариантите по друг начин да работи държавата с обединен орган за защита на конкуренцията и защита на потребителите. С това поведение на КЗП и с твърденията на управляващите, че олиото не може да е повече от 3 лв., а по рафтовете хората го виждат 5-6 лв., се излагат. Олиото е еманация на това, което се случва с хранителните стоки. Обедняването на хората не трогва това управление. А в момента цените на хранителните стоки галопират", заяви бившият депутат пред Bulgaria ON AIR.

Янков предрича предсрочни избори през есента. Тогава напрежението сред хората ще ескалира, заедно с покачването на цените в началото на новия отоплителен сезон.

"Следващите месеци ще има много зрелища, още драстичното увеличаване на цените, народът ще накара правителството да хвърли оставка", убеден е Янков.

Както и в това, че е нужен нов ляв политически проект, който да даде решение на проблемите на обикновения българин.

"Заради несъстоятелността на партиите и управлението, няма партия, която да защитава хората на наемния труд, ощетените от тази политика. Лявото пространство трябва да се разрои и после да се обедини. Започнахме разговор за обединяване на усилията за преглъщане на егото, с всички сме готови да разговаряме. Ние сме ясно оформена лява партия, която започва да търси съмишленици за целите - спиране на обедняването, по-добър живот", каза лидерът на БПЛ.

Той коментира и акциите на МВР и напрежението с прокуратурата. Според него в МВР тече вътрешна проверка заради ареста на Борисов и Горанов, който бил незаконен.

"Рашков е политическо лице, иначе самата операция се ръководи от други служители. Вероятно има такава проверка за длъжностно престъпление срещу лицата, които са я ръководили. Борисов и Горанов са задържани в качеството им на членове на МС, а по нормативна уредба тези действия трябва да се извършат от следовател. Ако МВР не спазва закона, какво да очакваме от българските граждани, щом правоохранителната система погазва закона", допълни Янков.

И призова, ако има виновни лица, да бъдат подведени под наказателна отговорност. Той определи акцията като "зрелище", чиято цел е била да отклони вниманието от актуалните проблеми в държавата.

Вижте целия разговор във видеото.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Дано да са живи до тогава и да могат да подадат оставка. Нещата в България отиват към гражданска война. Разделението в обществото е огромно. Има едно 20%, които са се окопали във власт и пари и ни бутат между шамарите и едни 80%, които са в омагьосан кръг и не могат да издрапат от пропастта. Неминуемо ще вдигнат тока, водата, газа(ако го има), храните и транспорта. Българина вярва на телевизора, но ще повярва повече на хладилника. Ще има бити и пребити хора навсякъде. Сигнализирай за неуместен коментар