Рашков: Няма данни за извършено престъпление от Асен Василев, жалбата е от човек, близък на ГЕРБ

Вътрешният министър обвини прокуратурата в злоупотреба с правомощия

24.03.2022 | 15:56 Редактор: Елеонора Танева

В сигнала до прокуратурата срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев няма никакви данни за извършено престъпление от който и да е. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков на извънредна пресконференция.

"Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но аз при чисто професионален прочит не виждам данни за каквото и да било престъпление. Ако някой е направил такъв извод, е злоупотребил със своите правомощия. Не може от обстоятелството, че на един управител на фирми, държавни органи са му направили проверка, да се счита, че министърът на финансите си е превишил правата", коментира вътрешният министър.

Той уточни, че по тази логика, всеки, който е бил проверяван от Това би означавало, всички ревизии от Държавната финансова инспекция, НАП или други контролни органи, може да подаде жалба и да се търси наказателна отговорност на съответните ръководители и политически лица.

Рашков заяви, че авторът на сигнала - бизнесменът Георги Самуилов, е подал жалбата в прокуратурата за извършени действия през този месец, които счита за незаконни. 

"И прокуратурата незабавно образувано производство. Не мога да кажа защо сигналът е до главния прокурор. Вероятно става въпрос за близки отношения между бизнесмена и Иван Гешев. Можем да предположим, че той е тясно свързан с бившата управляваща партия ГЕРБ, има такива данни. Ако греша, съм готов да се извиня", уточни силовият министър.

"Рашков отдавна съм се отказал да го коментирам. Ще го коментирам, когато каже нещо, което е вярно. Разбрах, че е размахвал някакви листове. Ако има отделно разследване, по някакъв начин г-н Рашков, ако са истински тези листове, ги е придобил по някакъв незаконен начин. Аз не вярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия", коментира по-рано главният прокурор.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК