Спецпрокуратурата обясни за производството срещу Василев и документите на Рашков

Наблюдаващият прокурор е депозирал отвода си заради политически натиск

24.03.2022 | 11:46 Редактор: Тодор Петров
Спецпрокуратурата обясни за производството срещу Василев и документите на Рашков

Специализирана прокуратура по образувано внесе яснота за досъдебното производство срещу финансовия министър Асен Василев. То е образувано на 18 март за извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага.

От това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, съобщи Специализирана прокуратура.

Тя потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

"На 23 март представители на изпълнителната власт показаха публично пред български медии постановление за образуване на досъдебно производство, което не е подписано и подпечатано. Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи", се казва още в позицията на Спецпрокуратурата.

Вътрешният министър Бойко Рашков вече обяви производството срещу Василев за правно необосновано.

Наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура пък е депозирал отвода си във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването.

Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина. 

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК