Рашков за Борисов: Да не се прави на повече светец, отколкото е, прекаленият светец и Богу не е драг

Вътрешният министър обвини прокуратурата, че си затваря очите за възможността да разпита Божков

24.03.2022 | 16:42 Редактор: Елеонора Танева
Рашков за Борисов: Да не се прави на повече светец, отколкото е, прекаленият светец и Богу не е драг

Три са източниците на информация на МВР, на базата на които се е стигнало до обиските и арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. Това стана ясон от думите на вътрешния министър Бойко Рашков.

"Част от материалите са от БОЕЦ. Други - сведения, които са получени от обвиняемия Божков, че е бил рекетиран от Борисов, Горанов и др. Също така има данни и от доклад за несъбрани близо 560 млн. лв. в държавната хазна", уточни Рашков.

Силовият министър упрекна прокуратурата, че не спазва закона, който предвижда възможността Божков да бъде разпитан по разследването срещу Борисов в качеството му на свидетел.

"Очевидно нашите прокурори са слепи по отношение на НПК - ако едно лице е обвиняемо по едно производство, но е пострадало по друго, може да бъде разпитано като свидетел. Дали Божков е станал жертва на изнудване - тази версия до момента нашата прокуратура не е счела за необходимо да изследва. Така както той днес разговаря с журналисти, по същия начин думите му могат да бъдат оформени като протокол за разпит. Тогава щяхме да имаме перфектно доказателствено средство", заяви Рашков.

И за пореден път обвини прокуратурата в чадър над бившите управляващи. Също така препоръча на лидерът на ЕНП Манфред Вебер да разбере повече за Борисов, от това, което самият той му представя.

"ГЕРБ обича да иска съдействие от чужбина, включително и от Манфред Вебер. Хубаво е да му кажем няколко неща за лидера на ГЕРБ. През 1990 г. Борисов е напуснал МВР, защото не е пожелал да се деполитизира. Да си остави партийния билет на БКП. В това не трябва да се вижда нещо лошо, всеки има право на политически убеждения. Но често чувам, че той се обръща към някои, които били комунисти. Нека не се прави на повече светец, отколкото е. Тъй като и прекаленият светец и Богу не е драг", каза вътрешният министър.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК