Борисов: Питате ме за Пеевски, а премиерът е свидетел на Божков! Свариха ме на масата, търсиха злато

От ГЕРБ определиха като провал действията на МВР

24.03.2022 | 14:17 Редактор: Здравко Черкезов

Бившият премиер Бойко Борисов и бившият финансов министър Владислав Горанов отговориха на брифинг на твърденията на бизнесмена Васил Божков, че е бил изнудван от тях. От ГЕРБ алармираха за щети, нанесени върху институциите и правата на човека. Определиха и като провал действията на МВР. 

Горанов хронологично разказа каква е била ситуацията около скандала с хазартния бизнес на Божков. Още през януари 2020 г. е станало ясно, че хазартните оператори са платили по-малко такси на държавата. 

"През декември 2019 г. в Министерството на финансите постъпва сигнал от съдружници на Васил Божков, в който се твърди, че определени хазартни оператори не прилагат коректно закона и в резултат на което в Държавната комисия по хазарта не постъпват полагащият се размер такси за организирането на хазартни игри. Впоследствие министърът на финансите насрочва този доклад към Агенцията за държавна финансова инспекция, за да установи как е прилаган законът от страна на организаторите на хазартни игри и от страна на Държавната комисия по хазарта. 

Към 1 януари първите резултати са налице и държавната финансова инспекция излиза с доклад, който твърди и установява, че за период от време хазартните оператори са декларирали и отчели по-малко от дължимите в съответствие със закона такси за игри", посочи Горанов.

Полицаите съдействали по нареждане на министър-председателя и от ГЕРБ зададоха въпроса кой носи отговорност за акцията, стана ясно от думите на бившия премиер .

"Отидоха като свидетел да го оправдават. Тук премиерът става свидетел на човек с "Магнитски". Питате ме за Пеевски, който е депутат от друга парламентарна група, а сегашният премиер е свидетелят. Значи той трябва да е контактувал, за да стане свидетел. Все едно това не съществува", изтъкна Борисов.

Той заяви, че всеки може да арестува всеки и "всички видяха, че това правителство не става".

"Сега се чудят как да откраднат зърното, чудят се какво да направят с газа. Опитаха се младежкия ГЕРБ да ги плашат с 5 г. затвор. Асен Василев ги заплаши от националната телевизия. А те ли направиха опашките за горива в Белгия, в Белград, те ли са виновни за опашките в други европейски държави? Много лесно ги обвиниха", настоя Борисов.

"Свариха ме на масата с децата. Претършуваха абсолютно всичко. Като започнаха от кухнята, ама всичко, дивани, чинии, тенджери. Всичко пред детето се случва. Претърсиха спалнята, търсеха пари и злато. Кюлчета никога не съм имал", каза още лидерът на ГЕРБ.

Стана ясно също, че Борисов е призован на разпит от прокуратурата по досъдебното производство, за което беше задържан от МВР преди дни. Това се очаква да стане в началото на следващата седмица заради ангажименти на адвоката му. 

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК