Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Арх. Терзийски: Цялостен форсмажор би довел до сериозни рискове за хората и бизнеса

"Форсмажор има в Украйна, в България - не", посочи депутатът от "Продължаваме промяната"

17.03.2022 | 20:35 Редактор: Жаклина Иванова

Висок градус на дебати и спорове в парламента, след като вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да обяви форсмажорни обстоятелства на територията на цялата страна. 

"Форсмажор има в Украйна, в България - не. Не би трябвало и да има. Това е един анализ, който трябва да се направи и тепърва да се обсъди. Цялостен форсмажор би довел до сериозни рискове за всички и за бизнеса", каза депутатът от "Продължаваме промяната" арх. Йордан Терзийски в студиото на "Денят ON AIR".  

Той уточни, че във всеки договор има форсмажорни клаузи и всеки може да се базира на тях.

"Може да се стигне до рискове да не се изпълнят редица договори. Това не е най-правилното решение, но сега тепърва ще се обсъжда. Коалиционният формат е динамичен и интензивен, това е и смисълът от него. Винаги има обратно становище, мнение, което да обогати всяка една тема. Това дава пълнота и обмисленост на всяко решение", смята арх. Терзийски.

Според него не е необходимо в момента да се говори за трус в коалицията, тъй като едно несъгласие не означава именно това.

Относно това как ще овладеем ценовата криза, гостът в студиото каза, че ситуацията започва да се регулира и добави: "Процесите са повлияни отвън, ние сме част от един европейски пазар и няма как при нас да не се усетят инфлацията и резултатите от войната в Украйна".  

Арх. Йордан Терзийски засегна и въпроса дали в тази ситуация е най-евтина цената за пътищата.

"Пътища се строят и това ще продължава. Добре е те да са на оптимална цена. Цената обаче не е единственият фактор. Сега инвестираме, в бюджета е заложена огромна сума за инфраструктурни проекти", посочи събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се фокусираме и върху нещо друго - тези пътища да бъдат качествени, сертифицирани. И отбеляза, че паралелно със строителството върви друг процес - "батаците в документацията".

"Историята с "ин хаус" е широко известна. Освен тази схема за заобикаляне на обществените поръчки, има още една. Вече изчисляваме дължимите суми от нея. Става дума за текущите ремонти и поддръжка", заяви депутатът.

Арх. Йордан Терзийски информира, че са сключени договори за текущ ремонт и поддръжка за отделните области и магистралите.

"Те са сключени за 631 млн. лв. за 5 години. Само за първите 2 години са похарчени 2,6 млрд. лв. повече. С тези пари можеше да се довърши "Хемус", изтъкна той.

По думите му зад тези ремонти, които са за текущ ремонт и поддръжка, се касае за основни ремонти. Създадена е комисия, която обследва тези договори.

"6 от тези 34 договора вече са анализирани. Излиза, че над 90% от сумите са за основни ремонти. Те са минали по графата "текущ ремонт", тоест са без разрешение за строеж, без актуване и надзор... което е заобикаляне", завърши архитектът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК