Предложението на Нинова за форсмажор срещна сериозен отпор от свои и чужди

ГЕРБ: Подобни решения ще изправят правната система пред разпад

17.03.2022 | 13:55 Редактор: Жаклина Иванова

Висок градус на дебати и спорове в парламента, след като вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да обяви форсмажорни обстоятелства на територията на цялата страна.

Първи темата подхванаха от ГЕРБ, като посочиха, че подобни решения ще изправят правната система пред разпад. От партията настояха в парламента да отиде премиерът Кирил Петков и да даде обяснение.

Оказа се, че идеята не срещна широка подкрепа и сред управляващата коалиция.

"В основния закон на България "форсмажор" не съществува. В Конституцията ни няма такова понятие, има "непреодолима сила" - което освобождава длъжника от отговорност с основание "невиновна невъзможност за изпълнение на задължения", заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ.

"Към момента официално не е постъпвало такова предложение. Личната ми позиция е, че това не е най-доброто решение в ситуацията", подчерта Александър Ракшиев от "Продължаваме промяната".

"Такава радикална мярка, която нито е обсъждана, нито намираме за обоснована, не е уместна на този етап. Противопоставяме ѝ се и не я подкрепяме, защото е твърде радикална", подчерта съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Държавата ни е във форсмажор вече 32 години. Ако се огледате по нашите улици, те изглеждат така, както изглежда прясно бомбардираната Украйна. Форсмажорът в случая не е добро решение за икономиката, не е политическо обосновано решение", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

А Министерският съвет отложи днешното си заседанието. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба. В него не се обяснява причината.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Тиквата Винету
преди 2 години
Оттам пътя към новата коалиция, замислена спешно от САЩ, е да се случи.. . . . . . . . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Тиквата Винету
преди 2 години
България трябва да бъде вкарана във войната срещу Русия !. . . . . . . .Под диктовката на САЩ е било взето решение състава на управляваща коалиция да бъде променен да бъде изхвърлена БСП, а на нейно място да бъде вкарана ГЕРБ !. . . . . . . .Въвличането ни във войната с изпращане на военна техника и оръжие в Украйна ще се наложи да мине през гласуване в парламента, където очевидно е, че ГЕРБ ще подкрепи проамериканските кирчовци. . . . . . . . .Оттам пътя Сигнализирай за неуместен коментар