Нинова: Внасяме решение в МС за обявяване на форсмажорни обстоятелства

Предложението ще бъде този период от време да е от 24 февруари до месец март

16.03.2022 | 16:03 Редактор: Елеонора Танева

Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред депутатите в Народното събрание.

Така фирмите, които са включили клаузи за такива обстоятелства в договорите си, ще могат да отлагат неустойките и сроковете си. Форсмажорни обстоятелства не могат да бъдат налагани за определяна стока, а за определен период, като той ще бъде от началото на войната - 24 февруари, и ще продължи най-рано до края на март.

"Това ще им даде свобода за предоговаряне. Създава възможност към българските фирми да няма претенции за неустойки сега и веднага, те ще са дължими, но в по-далечно време. Това е необходимо за облекчаване на българските фирми и икономика", заяви Нинова. 

"Търговските и икономическите ни представителства в чужбина започнаха да проучват възможни алтернативни доставки за материали, използвани в строителството. Българските фирми искат обявяване на форсмажорни обстоятелства. Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор", заяви Нинова.

Тя обяви, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време.

Министърът на икономиката се срещна с представители на  Камарата на строителите в България. Те настояха още квотите за стомани за строителството за второ тримесечие от Украйна и Русия да бъдат прехвърлени към Турция, Индия или други държави производители, с оглед спешно осигуряване на необходимото количество от тези продукти на местния пазар. Вицепремиерът Нинова се ангажира за съдействие.

"Строителството е основен сектор за българската икономика и трябва да се спасява. На първо място трябва да се борим за оцеляването и развитието на българските фирми", категорична бе министър Нинова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК