Спор за "форсмажор": Има ли раздор в управляващата коалиция?

От опозицията са категорични, че е нужен пълен анализ преди подобна мярка

17.03.2022 | 17:45 Редактор: Ваня Кузманова

Разгорещени спорове и критики в парламента, след като вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да обяви форсмажор по междуфирмените договори в страната във връзка с войната в Украйна. 

ГЕРБ и ДПС поискаха Кирил Петков да бъде изслушан в парламента, "Демократична България" се обяви против форсмажора, а от "Продължаваме промяната" уточниха - въпросът още се обсъжда. 

Опозицията настоя премиерът Кирил Петков да обясни на депутатите защо е нужна подобна мярка, но вместо отговори от Петков, последва спор. 

"В основния закон на България "форсмажор" не съществува. В Конституцията ни няма такова понятие, има "непреодолима сила" - което освобождава длъжника от отговорност с основание "невиновна невъзможност за изпълнение на задължения", посочи депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов. 

"Да се направи комисия по лексика в парламента, която да разясни какво е форсмажор. Ако някой каже, че ситуацията в държавата в момента е нормална при 2-годишна пандемична ситуация, при война на границата на България, при тежки смущения в доставките в целия свят - и тези обстоятелства не са форсмажорни, кое се води форсмажорни обстоятелства?", попита депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. 

Останалите партии от опозицията също бяха категорични – нужен е пълен анализ преди да бъде предприемана подобна мярка. 

"Ние не знаем какво включва терминът форсмажор и юристите не можаха да кажат, тъй като няма в законодателството дефиниция за тези обстоятелства. Затова нека дойде в Народното събрание, да каже какво означава това, да я изслушаме всички. ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и хората", посочи депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

"Държавата ни е във форсмажор вече 32 години. Смятаме, че това предложение е нещо отчаяно и няма да помогне на икономиката. Защо трябва да търсим форсмажорни средства и обстоятелства, като трябва да помислим как да възродим индустриалния си потенциал. Ако толкова искаме да помогнем на индустрията със стомана, нека се отвори мангановата мина до село "Църква". До седмица може да стане", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

А вместо подкрепа от партньорите във властта, последваха нови критики. И докато от "Има такъв народ" запазиха мълчание, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" признаха, че идеята не е съгласувана в коалицията. 

"Решението за евентуално обявяване на форсмажор не е най-доброто, не е най-удачното решение на тази ситуация. То не е най-доброто решение на ситуацията. От една страна аргументът, че така фирмите ще избегнат плащането на неустойки звучи добре, но наистина трябва да се преценят рисковете за отсрещната страна", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев. 

"Очевидно има проблем в разплащанията на фирмите, но в Министерство на финансите се разработват мерките и в тази връзка такава радикална мярка, която не е обсъдена и ние не я намираме за обоснована. Не е нещо, което е уместно на този етап и се противопоставяме на нея", заяви депутатът от "Демократична България" Христо Иванов. 

А след като премиерът Петков не уважи поканата на парламента. От ГЕРБ попитаха: 

"Ако преди време въпросът, който вълнуваше българското общество беше "Кой", днес той е "Къде е Кирил Петков"? Някъде се е евакуирал или ползва форсмажорни обстоятелства на непреодолима сила, за да не присъства. В противен случай бихме имали само едно обяснение - Нинова го е поканила някъде и се разбират като мъже", попита Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

От левицата обясниха, че са внесли искане за изслушване на вицепремиера Корнелия Нинова на следващото редовно заседание на  Комисията по икономическа политика и иновации.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК