Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коалицията изгубила президента като партньор, Путин обърнал целия свят срещу себе си

Коментар на Румен Йончев и Светослав Живков

01.03.2022 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева

Рокада във властта в 12 без 5. Стефан Янев си тръгна от Министерството на отбраната. На горещия министерски стол вместо проф. Тодор Тагарев седна Драгомир Заков.

"Цялата тази рокада изглеждаше доста объркана във времето. Трябваха няколко дни на премиера, за да предприеме рокадата. Очевидно не е взимал решението сам. Човекът беше докаран в последния момент със специален транспорт, за да присъства на заседанието. Но в същото време вицепремиерът и министър на икономиката, който не подкрепя санкциите, все още си е на мястото", коментира лидерът на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR". 

Според историка д-р Светослав Живков думата "война", която липсва от речника на Стефан Янев, не е най-сериозният повод за оставката му. 

"Думичката е част от причините, но не е най-важната. Една държава, ако иска да бъде уважавана, не може да си позволи две дипломации - една на премиер и една на министър. Недопустимо е. Практиката е, когато министър не може да подкрепи решение на кабинета, да си подаде сам оставката. В случая имахме обратната ситуация. В своя статус от неделя Янев добави, че България предстои да вземе решения, които представляват заплаха. Това не е допустимо да се говори от един действащ министър", категоричен беше д-р Живков пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че Петков е избързал със съобщаването на името на проф. Тагарев. Това издавало вътрешните проблеми в коалицията. 

Според Румен Йончев кабинетът "Петков" се е лишил от петия коалиционен партньор.

"По-впечатляващото в ситуацията е, че правителството се лиши от петия коалиционен партньор в лицето на президентската институция. Тези две години протести, всичко което се случи, неговото олицетворение беше президентът. При наличието на тежки идеологически противоречия между различните партии, идеологията на президента беше това, което ги сплотяваше. Днес това си тръгна от правителството. Разбира се, този вакуум ще се поеме от ГЕРБ", убеден е Йончев.

А ледът, по който се движи управляващата коалиция, той определи като все по-топящ се от жегата на войната.

"Поведението на Нинова ще бъде допълнително подгряващо през следващите седмици. Войната не е свършила. Тепърва предстоят тежки дни и нощи", добави Йончев.

Историкът също е на мнение, че войната скоро няма да свърши. 

"Дори и руската армия да влезе в Киев, това не означава край на войната. Украинската нация доказа, че е консолидирана. Путин мислеше, че ще влезе на разходка в Украйна. Когато обливаш обществото с пропаганда, започваш да си вярваш, очевидно такъв е случаят с Путин", заяви Йончев. 

Определи преговорите, които се водят като печелене на време.

"Тези симулирани преговори са таймаут за Путин. Наливането на допълнителна войска в територията на Украйна цели продължителна война. Надявам се отрезвяването да дойде скоро. Путин положи десетилетия усилия да разедини Европа и НАТО, а за една седмица успя да ги консолидира срещу себе. Успя да обърне света срещу себе си и да изпадне в тотална изолация, която ще има дългосрочни последици", прогнозира историкът.

И добави: "Има пропагандна война, има и война на туитове. Заплахата на Путин с червеното копче е част от тази война. Не са толкова ненормални тези хора в Москва, че да предприемат военна офанзива срещу натовска държава. Все пак Русия е ядрена държава. Бензиностанция с ракети, ама ядрени ракети."

Румен Йончев изрази убеждението си, че в създалата се ситуация може да се оцени важността на членството на България в НАТО.

"На преден план излиза целият смисъл на НАТО, изграждането на огромен отбранителен потенция. Ако ни бъде необходим, е единственият щит, на който можем да разчитаме. Нека се молим да не се налага", добави Йончев.

И двамата гости в студиото бяха категорични, че в момента няма механизми, по които ЕС да може да приеме Украйна по бърза процедура за страна член. 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Гледайте целия разговор във видеото

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК