Речта на Зеленски изправи евродепутатите на крака, те осъдиха руската агресия

В Женева десетки дипломати напуснаха залата на ООН по време на изказване на Сергей Лавров

01.03.2022 | 18:58 Редактор: Здравко Черкезов

Европейският парламент прие с безпрецедентно мнозинство резолюция, която осъжда руската агресия в Украйна. Евродепутатите призоваха и за налагането на нови санкции на Русия. Украинският президент Володимир Зеленски се включи в заседанието и разказа, че иска Украйна да бъде приета по бърза процедура в ЕС, за да се даде европейско бъдеще на страната му.

В началото на извънредното заседание на евродепутатите Зеленски се обърна към тях, онлайн. Изказването му беше на живо. 

"През последните няколко дни се чудя как да се обръщам към хората, с които говоря. Дали да им кажа добър ден или добър вечер. За някои хора денят не е добър, повярвайте ми. За някои хора това е последният ден. Аз не чета, изказването ми не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва. Ние жертваме украинския народ", заяви Зеленски.

Той поиска от евродепутатите да чуе, че те подкрепят украинския избор. И поиска Европа да не обръща гръб на Украйна. 

"Хиляди вече са убити. Тотална инвазия. Намирам се тук, в това помещение. От време на време бомбардировките спират. Днес се случи нещо много страшно. Две ракети паднаха в центъра на Харков", каза украинският президент.

Зеленски опроверга твърденията на Москва, че се цели само във военни обекти. 

"Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци. Искаме да видим, че децата ни са живи. Вчера обаче 16 деца бяха убити. Путин ще продължава да твърди, че това е някаква специална военна операция о се унищожава военна инфраструктура. Има ли обаче деца там, където има военна инфраструктура. Украинците са силно мотивирани, борим се за живота си. Докажете, че наистина сте европейци! Слава на Украйна!", завърши речта си той.

След нея евродепутатите станаха на крака и го аплодираха дълго. Аплодисменти имаше и след изказване на председателя на Върховната Рада, който разказа как само днес за едва няколко часа му се е наложило да се скрие поне няколко пъти в мазето заради падащите бомби. 

Официалната молба за членство от Украйна беше подписана вчера. Председателят на Европейския съвет заяви, че последствията за Русия ще са тежки. 

"Путин започна брутална инвазия в Украйна, непровокирана война, основана на ужасни лъжи. Нападението е не само срещу Украйна, това е геополитически тероризъм", коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Украйна има място в Съюза, заяви и председателят на Европейската комисия. 

"Настоящата криза променя лицето на Европа. Русия също е пред повратен момент в историята си. Действията на Кремъл значително вредят на дългосрочните интереси на Русия и нейния народ. Все повече руснаци започват да си дават сметка за това. Все повече руснаци протестират за свобода и мир. Какъв е отговорът на Кремъл - арестува хиляди от тях", отсече председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

А в Женева, където се провежда 49-ата сесия на Съвета по правата на човека на ООН, десетки дипломати напуснаха залата по време на изказването на Сергей Лавров. То беше предварително записано. По време на речта Лавров заяви, че Украйна се опитва да се сдобие с ядрено оръжие. 

"В няколко европейски държави все още са разположение американски ядрени оръжия. Американското ядрено оръжие трябва да бъде върнато у дома. Украйна все още разполага със съветски технологии", заяви Сергей Лавров.

Сред напусналите дипломати са представителите на Франция и Великобритания. А след това бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев заплаши Франция с икономическа война.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК