Лавров: Украйна опитва да се сдобие с ядрено оръжие, не може да не реагираме

Русия нарича военното си нахлуване "специална операция"

01.03.2022 | 14:41 Редактор: Искра Ангелова
Лавров: Украйна опитва да се сдобие с ядрено оръжие, не може да не реагираме

Украйна се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и нарече това "реална опасност", която трябва да предотврати, съобщи Ройтерс.

"Украйна все още разполага със съветски технологии и средства за доставка на такива оръжия", заяви Сергей Лавров в предварително записано обръщение към Конференцията по разоръжаването. "Не може да не реагираме на тази реална опасност", подчерта той.

Той произнесе речта пред малобройна аудитория, тъй като много дипломати, включително от Франция и Великобритания, напуснаха конференцията в знак на протест срещу инвазията на Русия в Украйна. Те останаха извън залата по време на цялата реч на руския външен министър, държейки украинското знаме.

Беше планирано Лавров да присъства лично на заседанието, но посещението му беше отменено, след като Русия обвини неуточнени държави от Европейския съюз, че са блокирали пътя му.

В началото на срещата участниците запазиха минута мълчание за жертвите на боевете в Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия, че е извършила военни престъпления чрез "безразборния си обстрел" на градове като Харков, и призова за специална среща, на която да се разгледат руската агресия и оръжията за масово унищожение.

"Нищо не може да оправдае ракетния обстрел на жилищни сгради, детски градини, сиропиталища, болници и спешни центрове, превозни средства, пътнически автобуси и милиони бежанци, бягащи от руския огън", заяви Кулеба във видеообръщение към форума в Женева, цитирана от БТА.

Постоянният представител на Украйна в европейската централа на ООН в Женева каза, че страната му е поискала специална среща за "заплахата за световния мир и сигурност, произтичаща от руската агресия срещу Украйна, включително в аспекта на оръжията за масово унищожение".

Русия нарича военното си нахлуване в Украйна "специална операция", която според нея няма за цел да окупира територия, а да унищожи военния потенциал на южната ѝ съседка и да бъдат задържани "опасни украински националисти".

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Владимир Лавров
преди 2 години
Здравейте братя убийци Русия нападна безащитната Украйна Руснаците ще ядат кучешко месо Сигнализирай за неуместен коментар