Беларус нахлу в Украйна, руската инвазия взриви улици и жилища

Киев се готви за най-ожесточената битка от началото на военните действия

01.03.2022 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

На шестия ден от руската инвазия беларуски войски нахлуха в Украйна. Това съобщи парламентът на страната украинската Рада. Военните части са преминали украинската граница в Черниговска област. Според местни медии беларуска колона от 33 военни единици е нахлула в региона, разположен северно от Киев.

Продължават бомбардировките над столицата Киев, и над Харков и Херсон. Има загинали и ранени. Сред пострадалите е и дете. Централни улици и жилища са унищожени. Украинската армия засега удържа.

Сателитни снимки обаче показват руски военен конвой, дълъг 64 километра, който настъпва към Киев. Градът се готви за най-ожесточената битка от началото на военните действия.

Десетки цивилни убити и ранени при руски ракетни удари в Харков. Тази сутрин ракета е ударила сградата на областната държавна администрация в града и е предизвикала огромна експлозия. Опожарени са автомобили.

Площад "Свобода", който е в историческия център на Харков и е един от най-големите в Европа, е покрит с отломки. В североизточния град се водят тежки боеве и въздушни бомбардировки. В емоционално видеообръщение кметът на Харков Игор Терехов благодари на въоръжените сили на Украйна, лекари, доброволци и всички жители на града за силата, която проявяват.

"Това не е просто война, убиват ни, нас - украинския народ. Много части на руската армия нахлуха в град Харков. Видяхме ги в жилищните квартали на града. Но ние упорстваме. И винаги ще оцелеем", каза Терехов.

"Това е терор срещу Харков. Терор срещу Украйна. На площада нямаше военна цел, както и в онези жилищни райони, които удариха. Това е военно престъпление и държавен тероризъм на Руската федерация", заяви украинският президент Володомир Зеленски.

Според украинските власти руските войски са започнали и атака срещу град Херсон.

"Руската армия изгражда контролно-пропускателни пунктове на входовете на Херсон. Херсон е бил и ще остане украински", написа кметът Игор Колихаев.

Напрегната обстановка и в столицата Киев. Вият сирени, чуват се взривове. Аржентинска журналистка през сълзи съобщи, че нейният водач в Киев я помолил да се грижи за дъщеря му, докато семейството му остава да защитава града.

"Сега това е моето семейство, това е моята сестра", сподели Сол Макалусо.

Хората с децата си прекарват по-голямата част от денонощието в бомбоубежища.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК