Санкциите удариха жестоко Русия, обръчът се затяга

Брюксел определи финансирането на покупката на оръжия за Украйна като преломен момент

28.02.2022 | 19:19 Редактор: Здравко Черкезов

Обръчът около Русия се затяга. Рублата се срина до рекордно ниски нива. Парите в банките свършиха. На този фон редица страни призоваха гражданите си да напуснат Руската федерация.

Брюксел определи финансирането на покупката на оръжия за Украйна като преломен момент. За целта ще бъдат дадени 450 млн. евро. И още 50 млн. евро за консумативи, боеприпаси, гориво и защитно оборудване.

"Отношенията на ЕС с Русия повече няма да се определят от търговията", категоричен бе върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел. 

А след санкциите на редица страни нов срив на рублата. Тя поевтиня с почти 30% спрямо долара и един долар вече струва над 118 рубли. 

Опашки от хора, които искат да изтеглят парите си, се вият втори ден пред руските банки. А парите в тях, изглежда, свършиха. Швейцария също се присъедини към икономическите санкции срещу Русия. 

Съединените щати и Европейският съюз заявиха, че ще изключат някои руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT и лично ще санкционират Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров. Те също така забраниха всички транзакции с централната банка на Русия. 

"Русия очакваше тези санкции и се е подготвила за тях. Западните санкции са тежки, но страната ни разполага с необходимия потенциал. Икономическата реалност значително ще се промени, нека го кажем така", заяви говорителят на руското правителство Дмитрий Песков. 

А Москва предприе ответна мярка - след като Европейският съюз затвори небето си за руски самолети, руската авиокомпания "Аерофлот" спира всички полети за Европа. И още - Цените на петрола и газа скочиха рязко. Във Великобритания, например, цените на бензина достигнаха рекордно високо ниво. "Бритиш петролиум" се отказва от дела си в "Роснефт". 

Технологичният свят също със санкции - гигантите Meta, Twitter, Google и YouTube са помолени от редица страни да спрат акаунтите на руски пропагандни медии. А Финландия спира вноса на алкохол от Русия. Руският президент Владимир Путин пък остана без олимпийския орден от Международния олимпийски комитет. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК