Путин призова за военен преврат в Украйна: Неонацистите ще използват децата като щит

"На нас ще ни е по-лесно да се договорим помежду си, отколкото с тази шайка наркомани", заяви руският президент

25.02.2022 | 17:10 Редактор: Искра Ангелова

Руският президент направи обръщение към украинските войници, като ги призова да направят военен преврат. По думите на Путин, ако бъде отстранен президента Зеленски, преговорите ще се водят по-лесно.

"Искам да се обърна към военния персонал на въоръжените сили на Украйна - не позволявайте на неонацисти и украински радикални националисти да използват вашите деца, съпруги и родители като човешки щитове. Вземете властта в свои ръце, изглежда, че ще е по-лесно да се споразумеем с вас, отколкото с тази банда наркомани и неонацисти в Киев, които са се настанили и са взели за заложник целия украински народ", заяви Путин.

А по-рано от президентската администрация на Зеленски заявиха, че Украйна е готова за преговори с Русия за неутрален статут, но трябва да получи гаранции за сигурност. 

"Ако преговорите са възможни, те трябва да бъдат проведени. Ако в Москва кажат, че искат да проведат разговори, включително за неутрален статут, не се страхуваме от това", каза съветникът в канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк.

Говорителят на руския президента Дмитрий Песков заяви, че Москва е готова да изпрати делегация за преговори в Минск на ниво министри на отбраната, министри на външните работи и представители на президентските администрации. 

Руският външен министър Серегй Лавров обаче остана скептичен за мирното решаване на конфликта.

"Извършваме действия за освобождаването на Украйна от милитаризма и неонацизма, за даването на възможност на всички народи в тази страна сами да определят собственото си бъдеще, без натиск отвън. Москва ще преговаря с украинците едва след като се предадат. Прочетете какво каза Путин. Без удари по цивилната инфраструктура, без удари по личния състав на украинската армия, по техните общежития или други места, които не са свързани с военните съоръжения", допълни Лавров.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК