Петков: Санкциите срещу Русия ще ударят бизнеса, само той може да повлияе на Путин

Сред европейските лидери е имало спор какви точно санкции да бъдат наложени на Москва

25.02.2022 | 17:38 Редактор: Жаклина Иванова

Приетите от европейските лидери санкции срещу Русия ще ударят сериозно по бизнеса и единствено той ще бъде в състояние да повлияе на действията на президента Владимир Путин. Това заяви българският премиер Кирил Петков след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Украинският президент Володимир Зеленски се е включил в заседанието на европейските лидери и е заявил, че може да бъде убит, разказа от Брюксел Петков.

"Стряскащо е и човек настръхва, когато види, че този, с когото в момента говори, и който моли за помощ, може би до 48 часа няма да е жив. Това разтърси всички лидери около масата, защото е едно да виждаме жертвите по телевизията, като статистика, а друго - да погледнеш някого в очите, за когото е въпрос на часове дали ще оцелее", подчерта министър-председателят.

Според Петков, наложените от ЕС санкции, няма да повлияят директно върху руския президент Владимир Путин. А сред европейските лидери е имало спор какви точно санкции да бъдат наложени, но всички са били единодушни, че не може да се мине с леки мерки.

"Това, което явно се изрази вчера, е, че единният глас със санкциите ще бъде факт. Руската икономика и руските бизнеси ще бъдат засегнати. Аз, ако има руски бизнес в момента, не бих стоял безучастно да гледам как някакъв човек, който наричам лидер, унищожава стойността на моята компания или моите клиенти", посочи министър-председателят.

Петков заяви, че България работи в тясна координация със своите съюзници от НАТО и партньори от ЕС и взема мерки срещу икономическите рискове, които руското нападение срещу Украйна би имало за България.

"Това, което е ясно, е, че няма да има военен конфликт НАТО - Русия. Другото, което е ясно, е, че сигурно имаме броени дни, докато видим, че Украйна е паднала, което е жалко", отбеляза премиерът.

Позицията на България по повод изпращането на сили на НАТО у нас остава непроменена. Правителството настоява за български батальон, обясни още Петков.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
кирчо копаеш дъното, даже задминаваш боко по тъпотия :) Сигнализирай за неуместен коментар