Петков в Брюксел: Ситуацията е драматична, агресията е абсолютно неприемлива 

Енергийната сигурност на България е във фокуса на правителството

25.02.2022 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
Петков в Брюксел: Ситуацията е драматична, агресията е абсолютно неприемлива 

Премиерът Кирил Петков участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

"Ситуацията е напълно променена и много драматична. Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива", е заявил министър-председателят в Брюксел.

Държавните и правителствени ръководители обсъдиха начините за подпомагане на украинския народ и мерките срещу Москва. Европейският съвет ще приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус в отговор на нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съюзът е единен в своя отговор и е планирал мерки за подпомагане на държавите членки, които биха пострадали при евентуални контрасанкции от руска страна, се отбелязва в съобщението. 

"Енергийната сигурност на България е във фокуса на нашето правителство и се радваме, че останалите лидери проявяват разбиране, въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства", е казал още Кирил Петков.

Всички държави членки на ЕС, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната. 

"Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност. България ще изпълни своя дълг, особено към българското малцинство в Украйна", е подчертал министър-председателят, цитиран в съобщението на МС. 

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Славянин
преди 2 години
Тоя е по-*** и от Боко Тиквата. Сигнализирай за неуместен коментар