България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия цели възкресяване на Съветската империя, НАТО е най-уязвим в Прибалтика

Към момента няма реална заплаха за България, коментира Искрен Иванов

25.02.2022 | 09:38 Редактор: Елеонора Танева

Два сценария за развитие на ситуацията около Русия и НАТО очерта експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

"Ако в този сблъсък надделее Русия, НАТО ще се фрагментира на 2 - "западно НАТО" с американска страна на влияние, и Централна и Източна Европа, които ще са нещо като Алианс на втора скорост. Ако САЩ спечелят, обръчът около Русия ще се заключи. Тя ще бъде изолирана, ще се трансформира в постсоциалистическа република, без възможност да играе активна роля на глобалната сцена", заяви Иванов в студиото на "България сутрин".

И подчерта, че има много малко информация по отношение на самия военен конфликт в Украйна. Политологът очерта основната цел на Русия.

"Руската стратегия за външна политика цели възстановяване на сферите на влияние - възкресяване на Съветската империя. Дипломатическите икономическите и енергийните инструменти на Русия се изчерпаха. Затова тя прибегна до военните", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Политологът вижда два варианта за изход от ситуацията. Единият, който е по-благоприятен, предвещава икономическите санкции да се засилят дотолкова, че руската икономика да рухне. Или в самата Русия да има такава съпротива, че Путин да спре военните действия. 

"По-неблагоприятният сценарий е регионална конфронтация с НАТО. Това често беше обсъждано от експерти по сигурността и може да прерасне в нещо много по-сериозно. Този сценарий може да тръгне от Прибалтика - това е най-уязвимата точка на НАТО. При военни действия в Черно море, които да го блокират, Алиансът ще бъде много затруднен да се намеси. Русия няма да иска регионален конфликт по границите с Полша - там позициите на Алианса са най-силни. При този сценарий Москва може се опита да провокира регионален военен конфликт с НАТО в Прибалтика", прогнозира експертът по международна сигурност.

Иванов е убеден, че към момента няма реална заплаха за България. Такава според него би имало, ако Черно море бъде блокирано в 40%, но на този етап няма такава заявка от Русия. 

Анализаторът не очаква сериозен развой на събитията от последните часове в Тайван.

"Китай няма да последва примера на Русия,  Си Дзинпин е  по-прагматичен и рационален. КНР е все още слаба военно, не очаквам Тайван да падне по-рано от 30-40 г. Това би могло да се случи само, ако има сериозен пълномащабен конфликт между НАТО и Европа", коментира още Иванов.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК