ЕС: Украйна има нужда от всякакво оръжие и ние ще ѝ го доставим

За целта е създадена клирингова къща, обяви

28.02.2022 | 18:05 Редактор: Здравко Черкезов
ЕС: Украйна има нужда от всякакво оръжие и ние ще ѝ го доставим

ЕС създаде клирингова къща, с която да се следят нуждите на Украйна от една страна и това, което Общността може да ѝ предложи от друга. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той допълни, че това ще направи по-добра координацията на страните членки по отношение на тяхната подкрепа. Клиринговата къща ще работи и в координация с НАТО, поясни Борел след края на заседанието на министрите на отбраната на ЕС, предаде БНР. 

"Украйна има нужда от всякакво оръжие и ние ще ѝ го доставим", каза той и добави, че две страни ще повишат износа си на оръжия за Украйна на двустранна основа, без да споменава кои са те.

Поради искане на помощ от разузнаването от Украйна ЕС мобилизира сателитния си център в Мадрид, който ще работи за тази цел. Борел приветства решението на Швейцария изцяло да се присъедини към финансовите санкции, които Общността налага на всички, замесени в инвазията в Украйна. Той отново заяви, че трябва сериозно да се намали зависимостта на Общността от руски газ и нефт, тъй като със средствата от тези горива се финансира войната и предупреди, че това ще има своята цена и за Евросъюза:

"Ще има сътресения на енергийния пазар. Това е лесно да се разбере. Това ще се случи и всъщност вече се случва. Да, това ще доведе до увеличаване на цените и те ще трябва да се плащат от потребителите. Но сме в ситуация, когато нашите реакции срещу Русия ще имат икономически последици. И трябва да сме подготвени за това. Вижте какви последствия има за украинския народ - той плаща много висока цена".

Борел допълни, че ако сега тези мерки не бъдат предприети, цената утре ще е още по-висока. Той каза още, че във вторник ще пътува за Молдова, където ще се срещне с украински бежанци.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК