Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Станчев от Харков: Имаше паника, изкупиха хляба и водата, Путин иска Украйна да се предаде

"Сега е тъмно, няма хора и всички са в бомбоубежища", каза той

24.02.2022 | 20:22 Редактор: Искра Ангелова

Дете загина при обстрел на блок в Харков. А по-рано украинският президент въведе военно положение.

"Денят започна с бомбардировки и в Харков, и покрай него. Имаше голяма паника, по магазините изкупуваха хляба, водата. Големи опашки имаше в аптеките, банкоматите. Това беше до обяд", каза за "Денят ON AIR" проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

Той поясни, че бомбардировките са спрели към 07:00 ч., но към обяд отново са започнали.

"Сега е тъмно, няма хора, обявиха сигнал "тревога" и всички са в бомбоубежища. В момента не се чуват взривове, но се очакват бомбардировки. Информацията, която имам и е от официални източници, е, че има около 100 руски войници са загинали, 7 самолета са свалени, както и 4 хеликоптера", допълни проф. Станчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

40 украински граничари също са сред жертвите.

"Също така едно дете загина. Бомбандираха основно военната инфраструктура, базите. Засега няма прекъсване на електричество, но всичко това може да приключи във всеки един момент. Не мисля да напускам Харков, няма и къде. Има огромно задръстване по пътищата, има и мародери, които спират колите на хората и им взимат парите", подчерта преподавателят.

Проф. Михаил Станчев сподели, че куфарите му все пак са готови.

"Руските танкове се опитаха да стигнат до Харков, но граничните ги спряха. Геническ вече е окупиран. Трогнат съм от хората, които искат да помогнат. А решението на конфликта е сложно и непредвидимо, защото украинската армия се опитва да оказва съпротивление, но невинаги е много успешно, защото навлязоха до Чернобил. Путин иска едно - Украйна да се предаде", коментира  той.

А по думите му около 4000 българи искат да напуснат Украйна.

Гледайте целия разговор с проф. Станчев от 4:50 минута на видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК