Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Лекар: "Зелените сертификати" не са добре измислени

Д-р Янев смята, че Ковид-зоните са правилно замислени, но късно създадени

22.10.2021 | 21:38 Редактор: Теодора Патронова

Във вихъра на четвъртата вълна: Достатъчни ли са мерките или трябва пълно затваряне на държавата? 

"Решението да предписваме лекарства за Ковид-19 идва отгоре. Принципно е правилно, но ние трябва да имаме яснота по какъв начин ще става", заяви общопрактикуващият лекар д-р Валентин Янев в предаването "Денят ON AIR". 

По думите му е добро решение, но той смята, че първо трябва да се прилага в Ковид-зоните и след това да се мине към личните лекари. 

"По информацията, която имам от мои пациенти, които са минали през тези Ковид-зони, те не получават от там безплатни лекарства, поне до скоро. А ние в нашите кабинети им изписваме лекарства, които те си купуват", обясни той пред Bulgaria ON AIR. 

Той смята, че Ковид-зоните са правилно замислени, но късно създадени и недобре функциониращи. 

"От разболяването ми досега непрекъснато следя антителата си. Може би четири или пет пъти съм правил изследване за своите антитела, които са винаги високи. Поради което засега не си поставям ваксина, тъй като антителата ме пазят. В момента, в който те отидат на нула, аз ще се ваксинирам", категоричен бе общопрактикуващият лекар. 

Според него "зелените сертификати" не са добре измислени. 

"Аз бих искал третата опция за получаване на електронни сертификати да се промени и да има възможност хора, които са боледували от Ковид-19 без да имат епикриза или без да са качени на платформата да могат с лабораторно изследване да докажат, че имат високи антитела. Системата да ги приеме и те също да могат да получат електронен сертификат за определено време. Това нещо не е направено", обърна внимание д-р Янев.

Той смята, че това поставя в неравностойно положение около един милион българи. 

"Нито съм антиваксър, нито ще подгоня целия народ да се ваксинира. Аз мисля, че трябва да има един диференциран подход. И да се постъпи така - хора, които работят професии и сектори, които са от значение за националната сигурност на страната, според мен трябва да се ваксинират. Другите, които трябва да се ваксинират, са възрастните хора и хронично болните.  Ако ние успеем да постигнем това, епидемията ще бъде под контрол. Младите дори да се разболеят неваксинирани, те ще си създадат имунитета. Те нямат компликации. Те не умират", отбеляза още той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК