Янев: Мерките не целят да направят ваксинацията задължителна

"Те са най-добрият вариант да не се стига до локдаун", заяви премиерът

22.10.2021 | 19:40 Редактор: Искра Ангелова
Янев: Мерките не целят да направят ваксинацията задължителна

Мерките не целят да направят ваксинацията задължителна, те са най-добрия вариант да не се стига до локдаун. Това написа премиерът Стефан Янев в официалния си профил във Facebook.

"Последните седмици бяха трудни, динамични и изпълнени с предизвикателства. Трябваше да търсим едновременно бързи и ефективни решения както заради увеличаването на случаите на коронавирус у нас, така и заради шоковия скок на цената на електроенергията в контекста на общата негативна тенденция на европейския енергиен пазар. В тази връзка и с оглед на поетия от мен ангажимент за по-директна и открита комуникация, така че българското общество да е по-добре информирано за онова, което се случва и защо се случва, ще се опитам да направя ретроспекция на последната седмица", сподели Янев.

"Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19. Подчертавам отново, че сме наясно с политическите последици от тези непопулярни действия, но аз, както, уверен съм, и моите колеги, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставим под риск живота и здравето на българските граждани, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система", допълни той.

"В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система. В този смисъл, макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун. Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира", пише още премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
ми то
преди 11 месеца
Министърът,ако наистина мисли за хората, би трябвало да ваксинира всички лагери с бежанци и влизащи такива, всички, които са на помощи(не внасят осигуровки, не работят), а не да спира работещите, които внасят в държавата и си плащат осигуровките.Така той спира икономиката и кара хората да висят на опашки в момент на силна зараза.Гаранция, че бройките ще скочат след това ваксиниране.Май хапят ръката дето ги храни... Сигнализирай за неуместен коментар