Куцат проверките за "зелен сертификат", в някои молове се влиза на доверие

БРА: Нужен е толеранс от един месец, за да се създаде нужната организация

22.10.2021 | 18:48 Редактор: Здравко Черкезов

Изискването за "зелен сертификат" изпразни моловете у нас. Търговските центрове не са успели да се подготвят за новите изисквания. А там където има открити пунктове за вземане на проби – за втори ден се извиха опашки

Въпреки че "зеленият сертификат" е задължителен, в мола се влиза на доверие. Няма устройство за сканиране на QR кода, не се изисква и документ за самоличност, който да удостовери собствеността на сертификата. 

"Мерките бяха вкарани изключително бързо и не можахме и нямахме време да отреагираме", заяви маркетинг мениджър в бургаски търговски център Райна Миланова.

Има магазини, които не са отворили, защото нямат подготвен персонал. Пред бургаски търговски център все още няма разкрит пункт за бързо тестване 

"Аз лично като клиент, ако трябва да платя 10 или 20 лв. на входа , за да вляза, да разгледам и да се информирам какво има и какво ми трябва, няма да го направя. Не заради самото бъркане в носа, а просто чисто финансово", категорична бе собственикът на магазин Биляна Янгозова.

Празни останаха и моловете в София въпреки откритите пред тях пунктове за тестване. На опашките обаче изчакваха предимно служители.

"Целият процес затруднява изключително много работата ни. Вчера отворихме по-късно, доста търговски обекти въобще не отвориха…", заяви председателят на Българската ритейл асоциация (БРА) Валя Веселинова.

От БРА смятат, че нужен е толеранс от един месец, за да се създаде нужната организация. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК