Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Милен Керемедчиев: Путин направи тиха революция в Русия

Либия се превръща в следващата Сирия, смята той

16.01.2020 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова

Официално Михаил Мишустин е министър-председател на Русия. Той беше избран с категорично мнозинство - 383 гласа “за” и нито един "против", като едва 41 депутати се въздържаха. Досегашният шеф на федералната данъчна служба беше предложен за поста от президента Владимир Путин, след като Дмитрий Медведев подаде оставка.

"По лицата на хората изглеждаше, че бяха изненадани. Но явно е доста добре планирано действие от страна на Путин, защото той направи една тиха революция в Русия", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него Путин си е поставил две цели - едната е да постави рестарт на руската политическа система.

"Тя беше изпаднала в една летаргия и губеше гласоподаватели. Медведев беше с падащ рейтинг сред руснаците и беше един от неодобряваните мининистър-председатели, изцяло засенчен от действията на Путин", допълни той.

А втората цел - Путин да затвърди бъдещето си, след като изтече мандатът му през 2024 г.

"Рестартът на политическата система се откроява с много интересни действия - едно от тях е увеличаване на правомощията на министър-председателя, възможностите да бъде избиран от парламента, а не да бъде назначаван от президента", добави Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

В Русия беше взето решение гражданите, които не са живели в Русия през последните 25 години, не могат да се кандитират за президентските избори. Също така, ако някога през живота си са имали второ гражданство или пребиваване в друга държава.

"Министър-председатели, депутати, министри, зам.-министри нямат право да имат второ гражданство, а това засяга около 543 хил. руски граждани. Засяга и 10,7 млн граждани, които живеят извън Русия. По този начин близо 7% от населението на Русия бива изключено от полическия живот на страната в бъдеще", допълни бившият министър.

Той припомни, че за 2019 г. Европейският съд за правата на човека е осъдил на Русия за 11,4 млн. за нарушаване на човешки права. Това е шамар за режима на президента Путин, според него.

"Путин се опитва да изключи всякаква външна намеса в руската политика за години напред. Той има и друга цел - да се кандидира и да стане министър-председател с доста завишени фунции, контролирани от парламента", каза още Керемедчиев.

Той коментира и ситуацията в Либия: "Явно страната се превръща в следващата Сирия, в която ще се сблъскат световните сили".

Харесайте страница ни във Facebook ТУК