Путин назначи Мишустин за министър-председател на Русия

Той беше избран с категорично мнозинство - 383 гласа "за" и нито един против

16.01.2020 | 17:55 Редактор: Искра Ангелова

Думата избра Михаил Мишустин за министър-председател с категорично мнозинство - 383 гласа “за” и нито един "против", като едва 41 депутати се въздържаха. Досегашният шеф на федералната данъчна служба беше предложен за поста от президента Владимир Путин, след като вчера правителството на Дмитрий Медведев подаде оставка.

“Вярвам, че правителството винаги трябва да поема задълженията си. А конструктивната критика винаги ни помага да работим по-добре", заяви Мишустин.

Безпрецедентните промени предизвикаха остри коментари. Според анализатори целта на обявената промяна във властта е Путин да запази статута си на номер едно. 

“Путин иска да покаже, че няма конкуренти, не трябва да бъде заплашван от политически рискове нито от елита, нито от населението. Всичко се прави за това", каза независимият политически анализатор Мария Липман.

Оставката на кабинета на Медведев и назначаването на малко известен нов премиер пък подхранват спекулациите за плановете за бъдещето на Путин.

“Путин очевидно няма да остане президент. Това означава, че председателството трябва да бъде отслабено. Правомощията на президента трябва да бъдат ограничени", допълни Мария Липман.

Вижте повече в репортажа на Лилия Мустакова!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК