България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Оставката на Медведев - стратегия на Путин за запазване на властта?

Анализ на Валери Тодоров и Любомир Кючуков

16.01.2020 | 09:50 Редактор: Ивет Арабова

Правителството на Дмитрий Медведев подаде оставка броени часове след като Владимир Путин призова за промени в Конституцията. Путин предложи премиерът да се избира от парламента и поиска национален референдум. Kритиците в Русия смятат, че случилото се е стратегия след края на президентския си мандат Путин да запази властта.  

"Създават се нови баланси на властта, влиза се в нов преходен етап на властови трансформации, някои наричат това "транспутинизъм". Пълномощията на президента се засилват, включително влиянието му върху Върховния съд на Русия. Въвежда се нов орган - Държавен съвет", коментира журналистът Валери Тодоров в студиото на "България сутрин".

По думите му Медведев ще управлява Съвета за сигурност, към който ще бъдат насочени много проблеми.

"Руската икономика все още продължава да бъде зависима, социалните проблеми също започват да се трупат. Всичко това трупа напрежение в обществото - това е опит и реакция да се търсят решения", заяви директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Според него ще се търси конкретно решаване на проблемите.

"Недоволството срещу правителството е силно, но е показателен и изборът на Михаил Мишустин за премиер. Цялата му кариера преминава в данъчната служба, където се смята, че е най-успешната реорганизация в министерските структури. Подаването на властта между Путин и Медведев се запазва", добави Тодоров.

"Технократ с визия, човек, който решава проблемите - това определение се появи за Михаил Мишустин. Путин възвърна националната гордост на Русия. Кофронтацията до голяма степен консолидира руската държава", каза още Любомир Кючуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че влиянието на Путин все още е достатъчно голямо, за да не може да се оспорва.

Тодоров обясни, че Путин разглежда два сценария - да остане и да отстъпи властта, като прогнозира, че вторият е по-възможен.

"Путин се опитва да въведе задържащи механизми. По-вероятен сценарий е той да оглави в бъдеще този Държавен съвет" , смята той.

Вижте целия разговор във видеото!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК