Медведев хвърли оставката на руското правителство

Путин благодари за работата на кабинета

15.01.2020 | 16:13 Редактор: Ивет Арабова

Руското правителство подаде оставка броени часове след като Владимир Путин призова за промени в Конституцията. В традиционното си обръщение пред парламента Путин предложи премиерът да се избира от парламента и поиска национален референдум. 

Държавният глава прие оставката, но подчерта, че кабинетът ще изпълнява ролята на служебно правителство, докато не бъде избрано ново. 

 

“Тъй като предложените иновации са свързани с промени в политическата система и в дейностите на властта, мисля, че е нужно да проведем гласуване в страната върху целия пакет от предложени промени на конституцията на Русия”, заяви Путин.

Той подчерта, че президентът ще запази правото си да отстранява премиера и други министри, които са загубили доверието му или са се оказали неспособни да изпълняват задълженията си. И допълни, че няма нужда от нова конституция. 
 
“Русия трябва да остане силна президентска република. Заради това президентът трябва да запази своите пълномощия над правителството. Не смятам, че има нужда от нова конституция. Надявам се да остане стабилна основа за руското общество”, каза още руският президент.  

Сред важните теми в речта беше и демографската криза в Русия. Путин заяви, че планира да въведе и парични стимули за руснаците, които раждат деца. 

Вторият последователен мандат на Владимир Путин като президент на Русия изтича през 2024 година. Според сегашната конституция на Русия, той няма право да се кандидатира за трети мандат. Но ще настоява за промяна на тези текстовете на конституцията.

Вижте повече в репортажа на Лилия Мустакова!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК