fallback

Красимир Янков: Не сме изненадани, че ДПС потвърждават позицията си

Проблемът в Перник е или потулен, или не работят институциите, посочи депутатът от БСП

16.01.2020 | 22:27 Автор: Кристина Крумова

Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. Сред мотивите на съда е, че ексминистърът е знаел в продължение на 2 години за пресушаването на яз. Студена. А ДПС застава зад вота на недоверие срещу правителството за провал в областта на околната среда, който инициира БСП. Това стана ясно след среща между двете партии. 

"При създалата се криза съвсем ествествен е и вотът на недоверие. Никой не е изненадан от това, че ДПС потвърждават позицията си срещу кабинета "Борисов", заяви депутатът от левицата Красимир Янков в студиото на "Денят ON AIR".

"40 страници е вотът само в сектор "Околна среда, води и отпадъци". При условие, че започват да гърмят и другите сектори, вотът на недоверие е начин да бъде коригирано управлението и да бъдат информирани българските граждани. БСП с инструментариума, с който разполага, има възможността да внася вотове на недоверие за отделните сектори, за да става видимо, това което се случва, за да имаме възможност да коригираме управлението и да не се стига до толкова сериозни кризи", каза Янков пред Bulgaria ON AIR.

Относно водната криза в Перник, според Янков кръгът от лица, които носят отговорност, е по-голям.

"Към Министерски съвет има съвет по Националан сигурност с председател Бойко Борисов. Към функциите на този съвет е информационно-аналитична дейност за предприемане на превантивни мерки, а не само реакция при бедствия, кризи или заплаха за националната сигурност", заяви депутатът.

Според него проблемът в Перник или е потулен, или не работят институциите.

"Холдинговата структура ще централизаира много от решенията, които ще се вземат, но има решение, което би довело до цялостна реформа. То беше предложено от бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев. Да има държавно предприятие, което да е собственик на многогодишните изравнители и довеждащата инфраструктура до отделните населени места. След довеждащата инфраструктура довеждащите дружества да бъдат в ръцете на общинските структури. Това ще доведе до единна цена на питейната вода в цялата страна", смята Янков.

Според него секторът се нуждае от висококвалифирицан експерт и този кадрови дефицит довел до избирането на Емил Димитров за министър на околната среда и водите.

"От този, който поема поста, се очаква да има експертиза, за да не допуска повече щети за българските граждани", отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback