Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красимир Янков: Не сме изненадани, че ДПС потвърждават позицията си

Проблемът в Перник е или потулен, или не работят институциите, посочи депутатът от БСП

16.01.2020 | 22:27 Редактор: Кристина Крумова

Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. Сред мотивите на съда е, че ексминистърът е знаел в продължение на 2 години за пресушаването на яз. Студена. А ДПС застава зад вота на недоверие срещу правителството за провал в областта на околната среда, който инициира БСП. Това стана ясно след среща между двете партии. 

"При създалата се криза съвсем ествествен е и вотът на недоверие. Никой не е изненадан от това, че ДПС потвърждават позицията си срещу кабинета "Борисов", заяви депутатът от левицата Красимир Янков в студиото на "Денят ON AIR".

"40 страници е вотът само в сектор "Околна среда, води и отпадъци". При условие, че започват да гърмят и другите сектори, вотът на недоверие е начин да бъде коригирано управлението и да бъдат информирани българските граждани. БСП с инструментариума, с който разполага, има възможността да внася вотове на недоверие за отделните сектори, за да става видимо, това което се случва, за да имаме възможност да коригираме управлението и да не се стига до толкова сериозни кризи", каза Янков пред Bulgaria ON AIR.

Относно водната криза в Перник, според Янков кръгът от лица, които носят отговорност, е по-голям.

"Към Министерски съвет има съвет по Националан сигурност с председател Бойко Борисов. Към функциите на този съвет е информационно-аналитична дейност за предприемане на превантивни мерки, а не само реакция при бедствия, кризи или заплаха за националната сигурност", заяви депутатът.

Според него проблемът в Перник или е потулен, или не работят институциите.

"Холдинговата структура ще централизаира много от решенията, които ще се вземат, но има решение, което би довело до цялостна реформа. То беше предложено от бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев. Да има държавно предприятие, което да е собственик на многогодишните изравнители и довеждащата инфраструктура до отделните населени места. След довеждащата инфраструктура довеждащите дружества да бъдат в ръцете на общинските структури. Това ще доведе до единна цена на питейната вода в цялата страна", смята Янков.

Според него секторът се нуждае от висококвалифирицан експерт и този кадрови дефицит довел до избирането на Емил Димитров за министър на околната среда и водите.

"От този, който поема поста, се очаква да има експертиза, за да не допуска повече щети за българските граждани", отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страница ни във Facebook ТУК