Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Безпрецедентен арест на Димов, но няма да разклати коалицията

Темата коментират експертите Любомир Стефанов и Антоний Тодоров

10.01.2020 | 20:40 Редактор: Кристина Крумова

Премиерът Борисов прие оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Екоминистърът прекара нощта в килия в столичното управление.

"Този арест беше безпрецедентен, да бъде арестуван министър в кабинета си, но малко ми напомня на едни театрални арести през първия кабинет на Борисов. Иска се да бъде успокоена публиката", каза политологът Антоний Тодоров в студиото на "Денят ON AIR".

Той допълни, че не очаква, че това ще предизвика предсрочни избори, нито сериозен конфликм между двете основни съставки на управляващата коалиция - ВМРО и ГЕРБ. 

"Драматичният жест сваля напрежението, за да има време да се намери решение. Публиката в България се нагледа вече на подобни демонстрации. Вече искаме да видим как се случват нещата. Подозирам, че гражданите на засегнатите райони ще искат да видят как се случват нещата. Това дали ще се отрази на коалицията? По настоящем не", заяви политологът ЛюбомирСтефанов за Bulgaria ON AIR.

Тодоров твърдо смята, че Министерство на регионалното развитие е не по-малко отговорно от Министерство на водите. 

"Една доста съществена част от отговорнността стои там. Отговорността не е просто размита. Всеки има своите отговорности и трябва да си ги поеме. Отговорността според мен е ясна. Оставката може да бъде политическа отговорност, но в никакъв случай това не решава проблема. Очакваме план за действие, разчетен ясно, за да се търси после отговорност колко е свършен и колко не е", допълни той.

"Показният арест и оставката може би са свързани в очите на публиката, но нещата, които се случват зад тях са различни. Министърът трябва да обясни защо подава оставка и прокуратурата да обясни защо арестува министър. 
Зад всеки документ стои подпис", смята Стефанов.

Според Тодоров вотът на недоверие не се обезсмисля и всяка опозиция би се възползвала от една такава криза на управлението. 

"Вот на недоверие в нашия парламент трябва да има дори малко по-често, защото това е повод да се обсъждат публично в парламента неща и евентуално, ако стигне до някакво съгласие, да се променя и законодателството", допълни той.

Според двамата политолози коалицията няма да се размести, а по-скоро ще се консолидира. 

"Сигурен съм, че ще постигнат съгласие", заяви Тодоров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК