Повдигнаха обвинения на Нено Димов за умишлена безстопанственост

Той е задържан за 72 часа, ще бъде поискана постоянна мярка

10.01.2020 | 15:43 Редактор: Ивет Арабова

Според защитата на Нено Димов, който в следобедните часове беше транспортиран отново в следствието, за подаване на водния ресурс екоминистърът се е допитвал до експерти от ведомството. 

"Г-н Димов каза още при запознаване с обвинението, че го обвиняват за дейност, която той като министър е осъществявал по предложение на компетентни лциа в министерството и самият той не разбира от нивата на водите или от други специфики, в които го обвиняват, че не ги е следил", каза адвокатката на Димов Ина Лулчева.

 

От язовир "Студена" са източени 7 млрд. литра вода, отишли вместо в чешмите на перничани, в ''Стомана Индъстри'' и ТЕЦ-Перник. От което държавата, стопанисваща язовира, е загубила близо 12 млн.лв, а перничани - водата в чешмите си. 

"Ако министърът беше изпълнил задълженията си споrед докаzателствата по делото на този етап към конкретния момент и не бе отпускал този обем воден ресурс и тези разрешителни за водоползване за промишлени нужд, към момента този язовир щеше да има приблизително над 7 млн. куб. метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма въобще режим в Перник", обясни Ангел Кънев.

Незаконно усвояване на вода от дружествата обаче не е установено. Все още не е констатирано и нарушение във връзка с друга проверка, свързана с екоминистъра - тази за италианския боклук у нас. А от кабинета на министъра са иззети и документи за концесията на ски зоната в Банско. Има ли вина по договора с "Юлен" и каква е тя тепърва ще се установява. А разследването за водната криза в Перник не приключва с ареста на министъра. 

"Това не е краят, това е началото", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Проверки ще се извършват във всички ВиК дружества в страната от следващата седмица, а министър Нено Димов остава в ареста за 72 часа. 

 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК