Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Христова: Оставка на Димов не би довела до трус във властта

Ако ВМРО не успее да защити министъра си, това ще ги направи слаби, посочи тя

09.01.2020 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

След акциите на службите в Перник и Министерството на околната среда и водите, екоминистърът Нено Димов бе задържан за 24 часа. Той влезе в третото правителство на ГЕРБ от квотата на ВМРО. Повече подробности ще бъдат разкрити утре. 

"Напълно разбирам реакцията на премиера, който също поиска отлагане на всички реакции, интервюта, тъй като няма достатъчно информация. Лидерът на ВМРО е доста притеснен от стеклото се обстоятелство, тъй като в момента коалиционният формат е доста стабилен. В същото време ВМРО стана основният фактор в устойчивостта", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в "Денят ON AIR".

Тя допълни, че това е направило ВМРО с доста добро самочувствие и може понякога да поставя условия и да изисква определени политики. 

"Ако ВМРО не успее да защити министъра си и обвиненията са тежки, това ще ги направи слаби в позициите им на искане и на поставяне на условия", посочи Христова.

По думите ѝ ситуацията с Нено Димов е силен имиджов удар срещу ВМРО и това може да повлияе на постигната роля на партията - да бъде достатъчно силен фактор във формулата на управление.

Политическият психолог е на мнение, че оставката на Димов е въпрос на решение на коалицията, но не би довел до трус във властта. Тя обясни, че нищо не би се направило против волята на ВМРО, за да мине гладко вотът на недоверие срещу правителството

"Предвид проблемите, които БСП трябва да реши тази година и това, че образът им е на постоянно агресивно изискващи, но неефикасно, не ги прави алтернатива. Когато искаш вот на недоверие, ти изглеждаш като партия, която е готова да се яви утре на избори. Видимо е, че те не са готови", коментира Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни още, че Димов е натрупал доста хора, които са говорили срещу него в последно време и това, че ще напусне министерската позиция е слух, който се е носил отдавна.

Христова посочи, че за да се успокоят хората, те искат действия и решения, и то такива, които да им докарат годна вода до чешмите.

"Вината я търсят политиците. Обществото се успокоява с действия. С показване, че те знаят, могат, имат воля да приложат определени политики. Даже там, където понякога не им е удобно", заяви психологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК