Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Превозвачите не били против тол системата, а против предложения им вариант

Те се заканиха да блокират страната на 13 януари

07.01.2020 | 22:05 Редактор: Ралица Братанова

На 13 януари почти цялата страна остава без транспортни услуги за товари и междуградски пътнически превози заради протест на превозвачите срещу тол системата. Те искат и оставката на регионалния министър Петя Аврамова. 

Пред Bulgaria ON AIR Петър Захариев от Конфедерацията на автобусните превозвачи обясни, че общият щаб е решил, че на 13 януари стачката започва и ще продължи, докато не се седне на масата за преговори. 

"Стигнахме дотук, защото водихме дълги разговори с управляващите по всички теми и не успяхме да стигнем до консенсус. Щом касае тол таксите, ние като превозвачи във всичките си нюанси сме "за" ТОЛ системата, но такава, каквато е в останалите европейски държави", обясни Захариев.

По думите му въвеждайки европейската система, ние изопачаваме нейните принципи.

"Съвсем грубо ако сметнем, автобусните превози ще скочат с 10%, в товарните превози горе-долу със същия процент. Основополагащ принцип трябва да е - който ползва и амортизира, да плащата най-много - с така предложената система се оказва, че това няма да е така", посочи той.

В студиото на "Денят ON AIR" председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков коментира, че щом целият бранш се е обединил в едно срещу системата, значи нещо някъде куца.

По думите му в България тя е така заложена, че няма алтернативен път, докато в цял свят има.

Според Радков отстъпките, напревени от управляващите са само привидни, тъй като например от обхвата на тол системата са изключени пътища от втори и трети клас, които така или иначе имат забрана за камиони над 7 тона.

"Това, което чух от представителите на бранша - те не са против да плащат. Ние не сме против системата, ние сме против варианта, който някой некадърен чиновник е измисли", заяви той.

Захариев обясни, че се надяват разговорът с управляващите да продължи и да се стигне до консенсус, защото със стачки не се решават проблеми.

Гледайте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК