Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Радостта, която е нематериална, била за всички, които имат сетиво за нея

Според Отец Николай Георгиев постът е външна изява на вътрешна необходимост

24.12.2019 | 19:59 Редактор: Стефанка Митева

Днес е Бъдни вечер - последният ден от Коледните пости. Вярва се, че тази нощ небето се отваря и всичко бива озарено, но тази светлина може да се види само от праведните. 

"Радостта, която е нематериална, е за всички, които имат сетиво за нея. Дали сме се настроили към материалното е друг въпрос. Всеки има възможност да се зарадва", каза отец Николай Георгиев в студиото на "Денят ON AIR". 

Гостът сподели, че сетивата ни биват убивани от онова, което е близо, късо, временно, материално, онова, което може да да бъде променено, но когато радостта за рождението на Христос е искрена и чиста, тя не може да бъде затворена или скрита 

"Ако гост дойде от далеч, трябва да му сложим, да седне, да се зарадва и той и да чака с нас раждането на Христос", разкри отец Николай Георгиев. 

По негови думи постът е външна изява на вътрешна необходимост или потребност, той е свързан със самодисциплината. 

Отец Николай Георгиев е избрал за себе си  да "робува" на заповедите на Господ, а не на тези на материалния свят. 

"Всеки има свободна воля и право на личен избор. Ако някой е избрал парите, да не се оплаква, че не му носят само мечтаното щастие, а носят със себе си и проблеми. Ако някой е избрал властта като самоцел, да не мрънка, че тя носи след себе си ненавистта на част от хората, защото не може да угоди на всички. Но ако е избрал Господ и отиде във властта, за да помогне на човеците, тогава да е благодарен, че Господ му е дал механизъм и оръдие в ръцете, за да го стори. Ако някой обича Господ и ближния и получи достъп до материални блага, да ги сподели", обобщи гостът.

Отец Николай Георгиев призова зрителите на Bulgaria ON AIR да чуят думите на патриарх Неофит със сърцето си, а не само да пропуснат звука от гласа му край себе си. 

Вижте целия разговор във видеата!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК