Колкото повече ястия има на трапезата на Бъдни вечер, по-щедра ще е годината

Домакините във великотърновското село Първомайци се приготвят от сутринта

24.12.2019 | 12:58 Редактор: Ивет Арабова

Броени часове остават до Рождеството на Божия син. Според българските традиции за да бъде добра и плодородна новата година, подготовката за празничната трапеза, трябва да започне от ранни зори. Какво приготвят домакините във великотътърновското село Първомайци?

"Приготвянето на храната е може би най-тържественият ритуал, който отнема почти целият ден на домакинята, всички се суетят около нея“, споделя Теодора Миновска от Първомайци.

Приготвят се нечетен брой постни гозби, а колкото повече са, толкова по-щедра ще и новата година. 

"Приготвят се седем, девет или единайсет ястия, казват - седем са дните на седмицата, поне седем постни ястия, девет месеца носи майката, поне девет ястия, 12 са месеците в годината за голям берекет да са дванайсет ястията на трапезата. Слага се варено жито, да набъбва, за да набъбват и в земята посятите семена“, разказва Стелияна Янкова.

Тази нощ вратите на всички къщи в село Първомайци ще бъдат широко отворени за коледарите, които ще наричат за здраве и берекет. На Бъдни вечер в огнището цяла нощ гори бъдник, който трябва да бъде отсечен от здраво дърво. 

"На другия ден пепелта се разхвърля по нивите, по двора, край животните за здраве, за добро“, казва още Стелияна 

Трапезата с постните ястия също не се раздига цяла нощ, а се оставя до сутринта, за да е здрава, плодородна и богата новата година.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК