България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как семейство в Долна баня пази традициите за Бъдни вечер?

Домакинята приготвя вечерята на автентична печка с дърва

24.12.2019 | 08:33 Редактор: Кристина Крумова

В очакване на празничната вечер екипът ни посети един топъл български дом в Долна Баня. В своя дом ни посрещна Аделина Панова, заедно с която участваме в приготовлението на традиционната вечеря.

Ади залага на класическата традиционна трапеза. С нея готвим седем ястия, сред които боб, ошав, пълнени чушки и питка, приготвени на автентична печка с дърва. Огънят запали 9-годишната Стефи, която с нетърпение очаква Дядо Коледа.

"Като едно време при баба. По-задушевна е обстановката. Като че ли празникът става по-съкровен, по-топъл", сподели Ади пред зрителите на "България сутрин".

Тя разказа, че приготвянето на празничната вечеря отнема почти целия ден и никога не може да повтори вкуса на ястията за Бъдни вечер в друг ден от годината.

Ади сподели, че не ѝ липсва големият град.

"Няма го напрежението. Няма я психическата атака. Хората са по-весели, по-добри", каза тя за Bulgaria ON AIR.

Според традицията в семейството на Ади в питката се слагат бобче, копче, дренче и паричка. Дренчето за здраве, копчето е любов, а бобчето е за щастие.

Стефи си пожелава от питката да ѝ се падне дренчето, за да не боледува толкова често. Питката по стар български обичай е содена. Прави се с малко брашно, сода, олио и малко сол. Ади я пече в печката не повече от половин час.

"Коледа от моето детство ухае на нещо съкровено и най-вече на домашния уют. Баща ми винаги прекадяваше къщата с тамян", сподели Ади.

Тя се опитва да запази семейната традиция най-вече в атмосферата. 

"Задължително си пазя късмета от питката. Винаги съм искала да ми се падне копчето - любовта. Падало ми се е много пъти, за което съм благодарна", разказа Ади.

На Бъдни вечер трапезата не се вдига. Поверието е, че в тази вечер духовете на нашите близки идват на трапезата, за да се нахранят.

След като се извади от глиненото гърне, питката се завива с кърпа и се "оставя да обиколи нивката". Първото парче винаги е за Богородица, второто е за къщата, а останалите се разпределят между членовете на семейството - от най-възрастния до най-малкия.

Според Ади е напълно възможно с минимални средства да се направи богата вечеря.

"По празниците хората пазаруват по магазините все едно никога не са яли", каза тя.

Седемте ястия на трапезата са содената питка, сарми с праз лук и сушени сини сливи, сухи чушки, ошав с щипка канела, боб в гърне, орехи и плодове.

Малката Стефи очаква своите коледни подаръци под елхата. За Дядо Коледа ще остави мляко и бисквитки, които той всеки път изяжда.

"Затова е и с такова тегло", искрено смята тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК