Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изводи след изборите: Има ли нужда от промени в партиите?

Политолози: БСП има нужда от млади и модерни хора в управлението си

18.11.2019 | 22:09 Редактор: Ивет Арабова

Направиха ли си партиите изводите след вота? Кой печели и кой губи? Отговорите от политолозите доц. Стойчо Стойчев и Цветанка Андреева

"Първоначално всички партии обявиха победа, но сега сме в етап, в който вътрешните опозиции надигат глас. Вече всички партии започват кампании за парламентарните избори", каза Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя сподели, че голямото предизвикателство на БСП е да вкара модерните млади хора в управлението си.

"Очевидно в БСП има голям натиск от Нинова, която се е вкопчила в председателския пост. Това беше много видимо и по време на кампанията. Опозицията срещу Нинова е доста силна, защото има и идеологическа подплънка", каза доц. Стойчо Стойчев.

Според него Станишев иска да се смени лидерството в БСП, но Нинова ще го брани "със зъби и нокти".

"Отдавна има сблъсък на визии в БСП. Анализът на Станишев е функционално и идеологически издържан. Той казва, че БСП не успя да покаже, че е лицето на промяната. Това е и неговата критика. Станишев също не е лицето на промяната в БСП", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Андреева.

По думитя ѝ на България ѝ отива да има една силна левица, която да отстоява права, а не да прокарва външни политики.

"Модерните млади хора не попаднаха в листите на БСП, което трябваше да е някакъв сигнал за партията. Това са хора, които потенциално биха заплашили властта на Нинова в социалистическата партия", заяви Стойчев.

Според Андреева ерозията няма как да не се случи в ГЕРБ заради многото им мандати и партията също има нужда от промяна.

"Трябва да започнат да се преориентират и в ГЕРБ и да излязат от формулата, в която се намират сега", каза още тя.

"Промяна в ГЕРБ се случи. През 2015 г. беше ясно за всички, че онзи изборен резултат беше някакъв пик. Борисов усещаше, че вече се създава твърде негативно отношение. В тези избори той беше много склонен да загуби позиции, за да има многопартийност и коалиционни управления", коментира Стойчо Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК